ROBOR la trei luni, cea mai mica valoare din ultimele 60 de zile
robor la trei lunidobanzicrediteimprumuturibnr
Indicele Robor la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a coborat la 3,25%, cel mai scazut nivel din ultimele doua luni, potrivit datelor publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
La inceputul saptamanii, Robor la trei luni a facut o surpriza placuta romanilor care au accesat credite in lei cu dobanda variabila, si a inregistrat o scadere semnificativa.
Citeste si:
Noua lege a pensiilor: Pensionarii de rand, dezavantajati
Dupa ce luni de zile a fost in crestere, si a majorat ratele lunare ale romanilor chiar si cu cateva sute de lei, la inceputul acestei saptamani Robor nu doar scade, ci atinge minimul ultimelor doua luni, situandu-se la valoarea de 3,25%.
Luni, indicele a scazut la 3,27%.
Marti, indicele a coborat la 3,25%, cel mai scazut nivel din 2 iulie, cand a fost 3,24%.
Robor la trei luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la creditele in lei.
In schimb, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare lei cu dobanda variabila, a stagnat, marti, la 3,43% - nivelul de luni.
De asemenea, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezinta rata dobanzii platita la creditele in lei atrase de catre bancile comerciale de la alte banci comerciale pentru o perioada de noua luni, a ramas marti la nivelul de luni - 3,49%.
In plus, indicele ROBOR la 12 luni a stagnat la 3,55%, pentru a treia zi consecutiv, fata de nivelul de 3,56% de joi.
Evolutia indicilor ROBOR se produce pe fondul unei "injectii" de 12,2 miliarde de lei a Bancii Centrale, printr-o operatiune repo realizata luni - cea mai ridicata valoare din ultimii sase ani.
Specialistii spun ca aceste scaderi sunt binevenite, insa nu trebuie sa reprezinte un motiv suficient de puternic pentru a determina romanii sa acceseze credite in lei cu dobanda variabila. Economistii indeamna la cumpatare, si le recomanda oamenilor sa se imprumute doar daca au dobanda fixa, astfel vor evita oscilatiile Robor si nu vor fi nevoiti sa plateasca rate mai mari, de la o luna la alta.
Citeste si:
ANSVSA a aplicat amenzi de peste 19.000 de lei pe litoral, in ultima saptamana
Sursa foto: pexeles.com