ROBOR ii racoreste pe romani, la final de vara. Cine nu s-a grabit sa treaca la IRCC rasufla usurat
ircc 1 octombrieroborrate la bancidobanzi banci
Indicele ROBOR pare sa fi depasit momentele de cumpana din vara lui 2022 si ofera azi romanilor care au de rambursat credite in lei cu dobanda variabila, contractate inainte de luna mai a anului 2019, un moment de respiro. In contrast, IRCC urmeaza sa creasca, de la 1 octombrie.
Cele mai recente cifre oficiale furnizate de Banca Nationala a Romaniei arata ca ROBOR la 3 luni, cel mai important pentru calculul dobanzilor creditelor in lei, a stagnat la 5,57%. De asemenea, BNR mai arata ca si indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,61%.
Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) scade de la 5,9% in perioada aprilie – iunie, la 5,86% in perioada 1 iulie – 31 septembrie.
Totusi, de la 1 octombrie, IRCC e asteptat sa creasca, iar economistii estimeaza ca majorarea aceasta va aduce o crestere medie a ratelor lunare de 20 de lei.
In momentul in care ROBOR a depasit pragul de 8%, in vara anului 2022, multi romani datori la banci au solicitat trecerea la IRCC. Indicele nu era atunci nici pe jumatate cat ROBOR, insa ulterior a inceput sa creasca. Din pacate pentru cei ce au luat aceasta decizie, mutarea este irevocabila. Pentru creditele contractate dupa luna mai a anului 2019, se aplica din oficiu IRCC, fara a exista posibilitatea trecerii la ROBOR.
Banii nu se vor ieftini prea curand
"Va mai sta aceasta dobanda cred ca destul de mult timp de acum incolo pana cand nu vedem ca va scadea inflatia consistent. Cred ca se va mentine pana la sfarsitul anului pentru ca sunt presiuni, cresterile de pensii, cresterile de salarii vor alimenta inflatia. Ori toate aceste cresteri se regasesc mai departe in servicii, ca acolo intra in primul rand salariile angajatilor, dar si la produse la fel - angajatii avand venituri mai mari, salarii vor trebuie acestea acoperite costurile de undeva si se baga pana la urma in pretul produselor. Cred ca urmatorii doi, trei ani trebuie sa ne obisnuim cu aceste dobanzi”, a spus Irina Chitu, analist financiar, citata de
Digi24.ro.
Sursa foto: manager.ro