ROBOR 6 M atinge minimul ultimelor 14 luni
roborrobor trei lunirobor sase luniirccdobanzicredite
Indicele ROBOR la sase luni a scazut la 3,17%, fata de 3,19%, atingand pragul minim inregistrat in luna iunie a anului 2018.
ROBOR la sase luni a scazut la 3,17%, fata de 3,19%, cel mai scazut nivel din 22 iunie 2018.
ROBOR la trei luni a ramas la 3,08%. Pe 1 august, indicele ROBOR 3M a ajuns la 3,04%, cea mai mica valoare din 23 ianuarie 2019 cand cotatia ROBOR 3M a fost 3,03%.
Euro ramane la 4,73 lei, la cursul BNR anuntat astazi dupa ce a inceput dimineata la 4,72 lei, fata de 4,73 lei, cursul anuntat vineri de BNR.
Bancile comerciale au anuntat pe 5 august cursuri de schimb pentru euro, la vanzare, intre 4,75 lei si 4,80 lei.
Dolarul scade la 4,24 lei, fata de 4,26 lei, cursul anuntat vineri de BNR. Pe 1 august dolarul a atins cea mai ridicata valoare in fata leului din 10 martie 2017 - 4,2858 lei.
Lira sterlina a scazut la 5,1534 lei si a atins cel mai scazut nivel din decembrie 2018.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 4,7340 lei/euro, 4,2647 lei/dolar, 5,1743 lei/lira sterlina, 4,3251 lei/franc elvetian.
ROBOR nu este stabilit de Banca Centrala a Romaniei si nici macar de bancile comerciale. Este calculat de Reuters pe baza operatiunilor efectuate de zece banci comerciale si doar este comunicat de BNR. Procesul de stabilire zilnica pentru dobanda Robor se numeste "fixing".
ROBOR este rata dobanzii la care bancile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse sa ofere imprumuturi sub forma de depozite in lei celorlalte banci contributoare. Ratele de referinta ROBOR se stabilesc pentru opt scadente, cea mai scurta fiind de o zi, iar cea mai lunga de un an.
Pentru creditele acordate de banci clientilor nebancari (persoane fizice, societati comerciale, etc.) importante sunt in special ratele ROBOR pentru scadentele de 3 si 6 luni, care servesc drept referinta pentru stabilirea ratelor dobanzilor variabile, in formatul ROBOR 3 luni + marja,respectiv ROBOR 6 luni + marja.
De ce este important nivelul la care ajunge ROBOR?
Explicati: Daca ROBOR creste, este un semnal ca si ratele de dobanda pentru clientii finali (la depozite si la credite) vor creste, iar daca ROBOR scade este un semnal ca ratele de dobanda vor scadea.
De ce sunt dobanzile la credite legate de ROBOR? E simplu. Aceasta "a fost decizia Statului Roman, care in 2010 a legiferat prin Ordonanta de Urgenta 50 (OUG 50) conditiile in care se pot acorda credite. Astfel, Statul (in urma unei Directive Europene) a decis ca se pot acorda credite fie cu rata de dobanda fixa, fie cu rata dobanzii corelata la un indice de referinta. S-a ales acest indice de referinta (ROBOR) deoarece este o practica folosita la nivel international, in plus stabilirea acestuia se face transparent. Prin aceasta Ordonanta, Statul a decis sa protejeze populatia de eventuale cresteri ale ratelor dobanzilor la credite care vin in urma unor decizii unilaterale ale bancilor,
explica Banca Transilvatia
Noul ROBOR - IRCC
Din 2 mai, avem un nou indice de referinta pentru creditele in lei.
IRCC – Indicele de Referinta pentru Calcularea Creditelor, supranumit si noul ROBOR este un indice de referinta care a inceput sa fie utilizat incepand cu data de 2 mai 2019 pentru toate creditele cu dobanda variabila, luate in lei. Exceptie de la aceasta regula fac imprumuturile accesate prin programul Prima Casa si cele dedicate persoanelor juridice.
Noul ROBOR se calculeaza ca media aritmetica a ratelor de dobanda zilnice aferente tranzactiilor interbancare din fiecare trimestru. Indicii vor fi publicati zilnic de catre BNR la ora 11:00, iar la final de trimestru se stabili IRCC pentru trimestrul urmator.
Valoarea lui initiala a fost de Valoarea lui initiala a fost de 2,36% si, desi era lansat de Guvern ca o promisiune de reducere a ratelor, evolutia IRCC a contrazis aceste asteptari, iar analistii estimeaza ca, pana la finele anului, IRCC va depasi valoarea ROBOR.
"In dobanda regasim un element pe care guvernantii ar putea, daca-si doresc, sa-l tina sub control: inflatia. Cat timp ai cea mai mare inflatie din UE, nu poti sa ai cea mai mica dobanda din UE. In dobanda se regaseste inflatia, iar daca politicianul adevarat, autentic, ar vrea sa lupte cu problema romanilor numita dobanda, ar trebui, de fapt, sa fie mai atent la inflatie, sa fie mai atent la elementele care sunt incluse in acea dobanda, si nu la formula de calcul”, a declarat Cristian Paun, profesor de economie.
"Vorbim mai degraba aici de un populism si de o grija disimulata a politicianului, in goana dupa teme de campanie”, a punctat Cristian Paun.
Citeste si:
Reforma a la Romania: Ministrul Fifor ii roaga pe sefii de IPJ sa se autoevalueze