Risipa de oportunitati
risipa alimenteeliminare prag sifinvestitii bvbcresteri bvb
De la educatie, pana la pitirea veceurilor in fundul curtilor, nu exista domeniu important la care sa stam bine in statisticile Uniunii Europene. Totodata, nimeni nu ne intrece la inflatie, in timp ce, aproape in fiecare zi, euro ii da bobarnace leului.
Cireasa de pe tortul performantelor negative vine sub forma risipei alimentare. Potrivit consilierului de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei, romanii arunca 6.000 de tone de alimente in fiecare zi, adica 2,2 milioane de tone pe an.
In conditiile in care ne plangem de saracie si ca inflatia ne rontaie banii mai rau decat soarecii, nu mai putin de 53% din deseurile alimentare provin din gospodariile noastre.
Probabil reflex al vremurilor in care cozile la alimentele de baza erau permanente si interminabile, al vremurilor in care alimentarele erau pline de carligele de agatat mezeluri si de sinistrele imitatii de creveti, estimam total gresit cantitatea de hrana de care avem cu adevarat nevoie.
Asa se face ca aproape 12% din mancarea cumparata ajunge la gunoi, dimpreuna - nu-i asa? - cu munca noastra si cu toate caznele cotidiene.
Ca o marunta multumire, la risipa alimentara, nu suntem chiar primii, intrucat, potrivit aceluiasi oficial, in Europa, media este dubla.
Pe fondul acestor cifre intristatoare, dar si al interesului aproape infim pe care il arata romanii pentru piata de capital, vine si o veste buna: Camera Deputatilor, for decizional, a adoptat, miercuri, proiectul de lege care reglementeaza fondurile de investitii alternative (FIA), urmand ca acesta sa fie trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.
Ulterior, masurile prevazute in legea FIA vor fi aplicate la sase luni de la intrarea in vigoare.
Proiectul de lege prevede eliminarea pragului de detinere (de 5%, crescut de la 0,1% si, ulterior, de la 1%) la societatile de investitii financiare (cele cinci SIF), frana pusa, de ani de zile, in calea acumularii unor pachete mari de catre investitori.
O alta veste buna este ca, dupa ce a calificat OUG 114/2018 drept “un act normativ criminal, care creeaza niste probleme grave in toate domeniile de activitate”, premierul Ludovic Orban a spus ca Guvernul incerca sa repare “ce se poate repara, adica sa anulam toate taxele tampite introduse in sistemul financiar-bancar, sistemul energetic”.
Pentru cine a uitat, in seara zilei de 18 decembrie a anului trecut, ministrul Finantelor de atunci, Eugen Teodorovici, a prezentat, in mod oficial, cu acest nume… taxa pe lacomie.
Anuntarea acesteia si fotografia oficiala, publicata pe websiteul Guvernului Romaniei, cu domnul Teodorovici langa monitorul pe care scria mare
Taxa pe Lacomie a sters, a doua zi, tot avansul consemnat de Bursa de Valori Bucuresti in intreg anul 2018.
Acum, cele mai calde date publicate de Banca Nationala a Romaniei arata ca depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au majorat, in octombrie 2019, cu 1,2% fata de septembrie, la 350,299 miliarde de lei, si cu 10,4% (6,7%, in termeni reali), in comparatie cu octombrie 2018.
Din total, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei insumeaza 126,114 miliarde de lei, mai mari cu 8,5% (4,9%, in termeni reali) in comparatie cu octombrie 2018. Desi trecuti intre paranteze, acesti termeni reali arata cat manca inflatia din banii tinuti in banci.
In schimb, indicii Bursei de Valori Bucuresti - care masoara cresterile si descresterile celor mai importante actiuni - s-au majorat cu 22-40%.
Este ingrozitor ca aruncam zilnic la gunoi 6.000 de tone de alimente. Nu este la fel de rau cum sunt irosite ocazii de a cumpara, din patriotism sau din pragmatism, ca sa ne ferim banii de inflatie sau ca sa avem o sursa de venit la pensie, bucatele din companii romanesti, ca sa nu ne mai plangem ca ni le iau altii pe nimic?
Foto: pixabay