Rezerve despre rezerva
rezerve bnrrezerve valutare romaniaaparare curs leucurs bnr
Nu exista inceput de luna pe care Banca Nationala a Romaniei sa-l lase sa treaca fara comunicatul in care anunta cati bani au intrat si cati bani au iesit din rezerva internationala.
Iar rezerva asta este alcatuita din rezervele valutare si din cele de aur, pastrate si administrate de Banca Nationala pentru tara pe care o reprezinta. Tot la BNR sunt pastrate rezervele minime obligatorii in valuta constituite de institutiile de credit.
Prin urmare, nu sunt rezervele BNR (cum s-a incetatenit denumirea "populara"), ci ale Romaniei si ale bancilor comerciale, incredintate Bancii Nationale, care, spre deosebire de alte institutii de la noi care se mandresc in denumire cu sintagma national, nu primeste bani de la bugetul de stat, ci-l finanteaza pe acesta cu un impozit pe profit de 80%.
Desi nu obtinerea de profit este scopul si rolul BNR, in ultimii zece ani, statul a primit, conform spuselor guvernatorului Mugur Isarescu, un frumusel miliard de euro de pe urma rezulatelor pozitive ale bancii centrale.
Cam tot un miliard de euro spun gurile rele ca ar fi cheltuit Banca Nationala ca sa opreasca deprecierea leului, dupa ce, luna trecuta, acesta a marcat minim dupa minim in raport cu moneda unica europeana.
Comunicatul BNR din 2 decembrie 2019 spune sec si clar ca, in cursul lunii noiembrie a acestui an, intrarile au insumat 1,891 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligatiuni pe piata interna in valoare nominala totala de 671 milioane de euro), alimentarea contului Comisiei Europene si altele.
Tot in noiembrie 2019, iesirile au insumat 2,982 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta (inclusiv rambursarea emisiunii de obligatiuni denominata in euro a Ministerului Finantelor Publice, in suma de 1,573 miliarde de euro) si altele.
Poate de si altele se leaga siguranta celor care stiu ei cat a scos BNR din vistierie ca sa apere leul.
Tot in comunicatele legate de nivelul rezervelor, BNR publica si cat are de platit, in luna in curs (deci, nu anterioara) Ministerul Finantelor Publice, in contul datoriei publice denominate in valuta, directa sau garantata.
Fara sa aiba de unde sa stie ca moneda nationala va atinge minime record, BNR scria, la 1 noiembrie 2019, negru pe alb ca "platile scadente in luna noiembrie 2019 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 1.648 milioane euro".
Asadar, iesirea a mai bine de un miliard de euro a fost anuntata, diminuarea rezervei in noiembrie 2019, cu suma respectiva fiind exprimata clar.
Din pacate, prea putina lume are interesul si rabdarea sa citeasca cele cateva randuri care explica ce operatiuni au avut loc intr-o luna si ce operatiuni sunt scadente in legatura cu banii din rezerva valutara.
Cu toate acestea, dupa aia - desi, sa nu obosim in a aminti gradul scazut de educatie financiara din Romania - tot mai multi sunt experti si stiu exact cat a cheltuit banca noastra centrala "pentru a apara leul".
De ce trebuie sa pastreze BNR secretul absolut legat de eventualele interventii facute pe piata valutara? Pentru ca, desi pare mare, rezerva valutara - in imposibilul caz in care ar fi folosita integral pentru apararea unui anumit curs de schimb - ar ajunge pe o masea, in comparatie cu, practic, resursele nelimitate care s-ar putea coaliza impotriva rezervei.
Nici Banca Angliei nu a reusit sa tina piept atacurilor asupra lirei sterline cand aceasta a fost vizata de trilioanele de valute care s-au aliat impotriva sa pe piata Forex silind iesirea Marii Britanii din Mecanismul European al Ratelor de Schimb.
De aceea, BNR umbla in varful picioarelor, cand vine vorba despre interventiile pe piata valutara, si mai pune si perne pe unde calca, in cazul in care calca, intrucat, de multe ori, a nu face nimic este cel mai bun lucru.
Este ca si cand lasi o usoara raceala sa treaca de la sine, bazandu-te pe sistemul imunitar solid, in loc sa te indopi cu paracetamol sau - mai rau - cu... antibiotice.
Este ca si cand, in loc sa pedalezi la coborarea unei pante, lasi gravitatia sa-si faca treaba si pui frana sau incepi sa dai la pedale numai cand este absolut necesar.
Oricum ar fi, n-ar strica mai multe rezerve in a vorbi despre rezerva tinuta la BNR, in special din partea celor care, pana mai ieri, se faceau luntre-punte pentru inlocuirea guvernatorului Isarescu si pentru repatrierea aurului.