Reuters: Intre 10 si 15 banci nu vor promova testele privind rezistenta financiara a sectorului bancar european
banciteste de stresrezistentasector bancarfondul monetar internationalcriza
Una din sase banci europene nu va promova testele privind rezistenta financiara a sectorului bancar din Uniunea Europeana, sustin surse citate de Reuters.
Analistii arata ca Autoritatea bancara europeana va anunta in urmatoarele saptamani ca intre 10 si 15 banci din cele 90 de institutii bancare supuse testelor de stres nu au reusit sa indeplineasca normele solicitate de Banca Centrala Europeana.
"Ma astept sa esueze intre 10 si 15 banci", a declarat un inalt oficial din sectorul bancar european. Datele vor fi publicate la sfarsitul lunii iunie, insa problemele in aplicarea testelor intr-un mod echitabil au determinat organele fiscale sa amane publicarea informatiilor.
Acestea vor fi facute publice in 13 iulie. Prin intermediul testelor mentionate, autoritatea de reglementare vrea sa aiba siguranta ca institutiile bancare detin suficient capital pentru a rezista mai multor scenarii de economie dificila.
Scenariile bancare dure vor presupune recesiunea la nivel UE si o diminuare de 15% pe pietele bursiere din Europa. Vor fi supuse testelor 65% din activele bancare din UE. Anul trecut, testele s-au dovedit a fi prea superficiale. Multe banci nu au promovat testele, chiar daca initial trecusera drept sustenabile. Banca Centrala Europeana va juca principalul lor in stabilirea testelor de rezistenta pentru banci.
De exemplu, in Irlanda, testele au aratat ca Allied Irish Banks necesita un capital de 13,3 miliarde de euro, Bank of Ireland are nevoie de 5,3 miliarde de euro, EBS - 1,5 miliarde de euro si Irish Life & Permanent trebuie sa obtina 4 miliarde de euro.
Fondul Monetar International va efectua teste de stres bancar in Luxemburg, Suedia si Marea Britanie, odata cu proiectul ABE. Rezultatele vor aparea in T3 2011. BNR ar putea demara asemenea teste de stres, care se incadreaza in normalitate, spun oficialii bancii.
In 2006, BCE a simulat o criza venita din zona imobiliara. Expertii financiari au demonstrat ca bancile vor rezista fara probleme in eventualitatea unui asemenea "cutremur bancar".
Cititi si 90 de banci vor fi supuse testelor de stres. Romania participa prin intermediul bancilor-mama, unde puteti vizualiza lista completa a bancilor participante la teste.