Repatrierea aurului poate creste costurile de imprumut ale Romaniei
isarescu rezerva aurrepatriere aurrezerva aur romaniaaur bnr
In cadrul audierilor de ieri din Comisiile pentru Buget din Camera Deputatilor si Senat, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a explicat ca aducerea in tara a rezervei de aur ar putea duce la cresterea costurilor la care tara noastra se imprumuta.
"Banca Nationala a Romaniei a spus, in mod clar, ca nu are nicio obiectie cu aducerea aurului in tara pentru verificare, pentru ca s-a creat o mare problema de credibilitate.
Sunt trei ani de zile in care, sistematic si intr-un mod iresponsabil, s-a spus ca nu exista acest aur, ca a disparut, ca a fost vandut, ca a intrat in operatiuni, si mai rau decat atat, ca nu l-am folosit pentru a obtine venituri.
Or rezerva de aceea este rezerva. Nu este investitie. Rezerva este ceva ce pui deoparte pentru situatii deosebite.
Obiectivul rezervei internationale, fie ca este de aur sau valutara, este sa-ti dea credibilitate si sa scada costurile cu care tara respectiva s-ar imprumuta. Deci, un posibil impact ar fi cresterea costurilor", a precizat Isarescu.
Guvernatorul s-a pronuntat pentru aducerea in tara a aurului dar doar pentru a-i convinge pe sceptici ca rezerva de metal pretios exista.
"Eu as vota in Consiliul de Administratie daca s-ar ridica problema aceasta. Sa-l aducem, sa-l vada toata lumea, inclusiv aceste cateva persoane care ne toaca de dimineata pana seara cu aberatiile pe care le-am spus, dupa care trebuie dus inapoi acolo sau arhivat, pentru ca, altfel, in tara nu o sa aducem fiecare investitor strain sa-l bagam in tezaur si sa spunem acesta este aurul", a declarat Isarescu.
Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, luna trecuta, sesizarea PNL si USR asupra actului normativ pentru modificarea articolului 30 din Legea 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei.
Citeste si:
Statul sponsorizeaza cu bani grei partidele parlamentare: 30 de miliarde de lei doar in luna iunie
Circa 60% din rezerva de aur a Romaniei este depozitata Banca Angliei si are drept rol asigurarea si mentinerea credibilitatii externe a tarii noastre ca partener solvabil.