Repatrierea aurului ar costa 15-20 de milioane de euro
repatriere aurcost repatriere aurlege repatriere aurdeclaratii isarescu
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a estimat, ieri, intr-o conferinta de presa, costul repatrierii rezervei de aur a tarii noastre.
Potrivit guvernatorului, daca Legea privind repatrierea rezervei de aur a Romaniei va fi promulgata de presedintele Klaus Iohannis, costul aducerii acesteia in tara ar costa "vreo 15 - 20 de milioane de euro".
"Il aducem aici sa-l atingeti si dumneavoastra, sa se lamureasca lumea ca exista, sa se linisteasca opinia publica", a spus Isarescu.
Profit net de 1,183 miliarde de lei pentru BNR
Guvernatorul a precizat ca institutia pe care o conduce realizeaza cea mai mare parte a profitului din administrarea rezervei valutare, iar o mica parte din sistemul de plati si din operatiunile cu numerar.
"Suntem in continuare in pozitie de debitor. Daca luati un an intreg, veti vedea ca am mai fost si creditori, am mai dat in anumite perioade, cand a aparut o lipsa de lichiditate, credite bancilor prin operatiunile de pe piata, dar, la nivelul unui an intreg, daca aveti rabdarea sa va uitati pe cifre, suntem debitori.
Cu alte cuvinte, operatiunile de pe piata monetara aduc inca pierdere. Si, de fiecare data cand ma uit in bilantul Bancii Nationale, am un ochi critic, glumesc, catre Directia de politica monetara, care propune sterilizari. Dar, acolo, este o doamna si trebuie sa respect genul.
Profitul vine din operatiunile externe, din administrarea rezervei valutare, aproape, nu in totalitate. Mai avem profituri mici si din sistemul de plati, dar mici, si ceva din operatiunile cu numerar. Dar grosul vine din administrarea pietei valutare, administrarea rezervei valutare, fara aur", a declarat
Isarescu.
Guvernatorul a explicat ca operatiunile de pe piata monetara sunt riscante si nu este implicata intreaga rezerva, ci doar o mica parte, respectiv 5-10%.
Potrivit raportului anual, BNR a inregistrat la 31 decembrie 2018 un profit de 1,183 miliarde de lei, de sase ori mai mare decat cel consemnat in anul anterior (186,715 milioane de lei), ca urmare a urmatoarelor evolutii: inregistrarea unui profit operational in suma de 1,495 miliarde de lei, cu 58% peste profitul operational al anului anterior (946,889 milioane de lei).
Inregistrarea de cheltuieli cu diferentele nefavorabile din reevaluare aferente activelor si pasivelor in valuta in suma de 313,795 milioane de lei, cu 59% mai mici decat suma consemnata la 31 decembrie 2017 (760,174 milioane de lei); inregistrarea de venituri nete din reevaluarea constructiilor si terenurilor la 31 decembrie 2018, in suma de 1,460 milioane de lei.
Rezultatul final aferent operatiunilor de politica monetara pentru anul 2018 a fost pierdere in suma de 96,174 milioane de lei, de trei ori peste nivelul consemnat in 2017 (28,509 milioane de lei).
Fructificarea activelor externe a generat in anul 2018 un randament contabil anual de 1,3%.
Pentru pasivele bancii (sursele activelor externe) s-au inregistrat, in general, rate medii anuale ale dobanzii (platite de BNR) inferioare randamentului anual al activelor (incasat de BNR), respectiv dobanzi negative (de incasat), obtinandu-se astfel profit operational.
Rezultatul financiar pozitiv al Bancii Nationale a Romaniei a fost influentat in mod direct si substantial de diferenta favorabila dintre veniturile nete obtinute din administrarea activelor si pasivelor in valuta si costurile nete aferente utilizarii instrumentelor de politica monetara pe piata interna; in anul 2018, veniturile nete din administrarea activelor si pasivelor in valuta au fost de 2,087 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile nete cu dobanzile platite in cadrul operatiunilor de politica monetara au insumat 96,174 milioane de lei.
Cheltuielile cu dobanzile platite in cadrul operatiunilor de politica monetara reprezinta, implicit, costul urmaririi indeplinirii obiectivului fundamental stabilit de lege privind asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor.