Refinantare cu dobanda fixa: cat te costa sa-ti refinantezi creditul, rata se poate ieftini cu sute de lei
refinantare creditdobanda fixarefinantare dobanda fixa
Pe fondul inflatiei, BNR continua sa majoreze dobanda de referinta, iar bancile comerciale preiau socul si scumpesc si ele dobanzile. IRCC si ROBOR sunt in plin avant, iar anul 2023 ne va aduce o persistenta a inflatiei si, implicit, alte valuri de cresteri ale dobanzilor.
In acest context, ratele la banca devin o adevarata povara pentru debitori, iar consultantii financiari recomanda ca solutie optima apelarea la refinantare.
Doar ca de la vorba la fapta este cale destul de lunga, iar romanii trebuie sa stie ca procedura nu se realizeaza nici gratis (daca e realizata la alta banca), nici batand din palme sau peste noapte.
Este nevoie de ceva rabdare si timp, dar merita! Poti economisi sute de lei, luna de luna iar pe langa acesti bani scutiti te bucuri si de liniste si de predictibilitate, avand parte, pe o anumita perioada de timp, de dobanzi fixe, care nu mai oscileaza de la o luna la alta.
Refinantare cu dobanda fixa. Care sunt costurile
Conform specialistilor
Finzoom.ro, daca refinantarea se face la aceiasi banca unde avem creditul, atunci refinantarea nu ne costa nimic. In schimb, daca dorim sa facem refinantarea la alta banca atunci trebuie sa avem in vedere o serie de costuri:
- costul scrisorii de refinantare, prin care la care ai creditul acum iti spune, in scris, pentru a-ti servi la cealalta banca, cat mai ai de rambursat din credit. Aceea va fi suma de refinantat, pentru care vei primi un nou credit. Comision unic la cererea clientului, se cheama costul cu scrisoarea de refinantare in lista de comisioane a bancilor, care poate fi de 100-500 lei, in functie de unde ai creditul.
- comision de rambursare anticipata a creditului, care se plateste tot la unde inchizi creditul vechi, dar DOAR DACA ai avut un credit cu dobanda fixa (imobiliar, acordat inainte de 2016 – daca creditul este inca in perioada de dobanda fixa): 1% din suma rambursata in avans, sau 0.5% daca esti in ultimul an de credit
- costurile cu tertii, in cazul refinantarii unui credit imobiliar: evaluator, notar, extras de carte funciara, etc (aproximativ 1.000 euro la un credit de 50.000 euro).
"Acum pentru un credit de 250.000 lei pe 30 ani (ROBOR 3M+3% - dobanda de 11,21%), platim o rata de 2.420 lei, iar daca alegem sa refinantam, rata ni se va reduce cu peste 750 lei", sunt de parere specialistii Finzoom.
Foto: pixabay.com