Nu sunt deloc putine persoanele care ajung in situatia de a isi dori o refinantare a creditului imobiliar, insa de multe ori lucrurile se pot dovedi un pic mai complicate decat s-ar putea crede initial. Si asta dintr-un motiv extrem de simplu, posesorul creditului fiind obligat sa scoata destul de multi bani din buzunar chiar si atunci cand comisionul de rambursare anticipata este 0%. In plus, mai exista o problema pe care multi consumatori o neglijeaza.
Este vorba despre o problema specifica acestor credite imobiliare. Mai exact, in cazul acestora, apare mereu o intrebare - in ce masura imobilul cu care s-a garantat creditul initial ar mai putea sau nu in prezent sa acopere soldul refinantat? Lucrurile se pot schimba destul de mult de-a lungul timpului, mai ales atunci cand vorbim despre piata imobiliara. Astfel, aceasta problema trebuie luata foarte in serios de acei consumatori care au contractat credite imobiliare.
Spre exemplu, daca preturile de pe piata imobiliara au scazut in timp cu 50 de procente, este foarte greu de crezut mai este posibila garantarea unui sold destul de similar creditului initial accesat. Problema si mai serioasa apare atunci cand consumatorul nu are un al doilea imobil cu care sa poata completa garantia minima solicitata de banca, situatie in care se regasesc cei mai multi romani in ziua de astazi. In plus, nu este deloc usor sa convingi pe cineva, oricat de apropiata ti-ar fi acea persoana, sa garanteze cu o proprietate pentru tine.
Pentru a se putea calcula daca imobilul constituie in continuare o garantie suficienta, se face o evaluare a acestuia. In cele mai multe cazuri, costurile evaluarii variaza in jurul sumelor de 300 - 400 de lei.
Lasand la o parte problema mentionata in randurile anterioare, cei interesati de o refinantare a creditului imobiliar trebuie sa ia in considerare cateva costuri suplimentare. Potrivit finzoom.ro, vorbim in primul rand despre un comision de analiza al dosarului, care in cazul unor banci poate ajunge pana la 600 de lei. Apoi avem costul scrisorii de refinantare, care poate ajunge la randul lui la 500 de lei. Mai departe, comisionul de acordare al noului credit poate varia intre 0% si 2.5%. Tot la aceasta categorie mai putem include si costurile cu asigurarea, in cazul in care nu este inclusa in costul creditului.
Te-ar putea interesa si: Ce ai de castigat, daca iti rambursezi ANTICIPAT creditul la banca
Foto: pixabay.com
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas
Masa de Paste, pe buget! Romanii sunt cu ochii dupa reduceri si au inceput sa aplice strategii de economisire. Tin de bani, ca sunt vremuri grele!
Top idei de afaceri care pot fi deschise in Romania cu 100.000 de euro
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
UniCredit si Alpha Bank isi unesc retelele de ATM: aceleasi comisioane pentru toti clientii
Cea mai rapida reteta de cozonaci! Ingredientele pentru 2 cozonaci mari si modul de pregatire pas cu pas