Recordul deceniului pentru ROBOR: la o zi dupa decizia BNR, peste romani vine prima unda de soc
credite bancaredobanziimprumuturi
Ieri, Banca Nationala a Romaniei a decis majorarea dobanzii de referinta de la 2,5 la 3% pe an, din cauza inflatiei tot mai pronuntate si a previziunilor ca scumpirile vor atinge apogeul in vara, cand inflatia va sari de 11%, nivelul prognozat anterior.
Prima unda de soc se simte deja pentru ROBOR, la doar o zi dupa decizia Bancii Nationale. Miercuri, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a urcat la 4,68% pe an, de la 4,62%, nivelul din sedinta precedenta.
De noua ani ROBOR la trei luni nu a mai inregistrat o valoare atat de mare. Amintim faptul ca, pe 10 aprilie 2013, indicele se apreciase la 4,74% pe an.
Sunt cresteri consemnate si la ROBOR la sase luni. Indicele folosit in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a urcat la 4,78% pe an, de la 4,70%.
ROBOR este utilizat in calculul dobanzilor pentru creditele contractate inainte de luna mai a anului 2019. Dupa acel moment, cine s-a imprumutat la banci depinde de valoarea IRCC, reglementat de OUG 19/2019. Momentan, pentru creditele noi, unda de scumpiri inca nu se resimte, indicele fiind de 1,86% pe an, calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2021, insa, la viitoarea afisare, analistii sustin ca si aici se vor consemna scumpiri.
Desigur, in toate aceste cazuri, afectati sunt romanii care au contractat
credite cu dobanda variabila. Referitor la previziunile din lunile urmatoare, se anticipeaza ca dobanda pe politica monetara va ajunge la 5% pana la finele lui 2022, context in care, cei mai multi dintre analistii economici recomanda oamenilor sa treaca la dobanda fixa sau sa isi refinanteze creditele vechi, pentru a beneficia de IRCC, despre care se crede ca nu va urca atat de sus precum ROBOR, in urmatoarele luni.
Afectati sunt si romanii care doresc un imprumut
Din pacate, efectele cresterii dobanzii pe politica monetara nu se reflecta negativ doar asupra celor ce au deja credite in derulare. Inclusiv romanii care intentioneaza sa se imprumute, de acum incolo, vor fi afectati de ceea ce se intampla pe piata. Banii s-au scumpit si, astfel, orice forma de finantare va costa mai mult, fie ca vorbim despre un credit ipotecar, pentru o masina sau de nevoi personale. De asemenea, intr-o perioada marcata de atat de multa lipsa de predictibilitate si instabilitate, bancile devin mai reticente la riscuri, ceea ce inseamna ca romanii ce vor dori sa obtina credite au mari sanse sa nu mai aiba acces la o suma atat de mare ca inainte sau sa fie nevoiti sa indeplineasca conditii mai aspre.