Recesiunea se intoarce, sustin unii analisti financiari
recesiunecriza economicabursa de valori bucurestiadmiral marketsinvestitor
Un investitor fericit este acela care a vandut pe 24 iulie 2007 actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Sa vinzi "pe maxime" e visul oricarui investitor. Eu cunosc 2-3 persoane. De la acel moment, bursa autohtona a pornit hotarata "in jos" si pentru cei care ii cunosc "sensibilitatea" si rolul de barometru al economiei acesta era un semn pentru ce urma sa se intample si la noi - criza financiara si criza economica.
Sigur ca mai bine de un an si jumatate de la acea zi companiile din Romania au continuat sa anunte planuri ambitioase de dezvoltare, investitii generoase, sa estimeze cresteri semnificative ale vanzarilor, iar autoritatile sa construiasca bugete fanteziste, fundamentate pe crestere economica consistenta, dar a doua jumatate a anului 2007 a fost una de "neuitat" pentru investitorii de talie mica de la BVB.
In timp ce bursa pierdea rapid tot ce acumulase in trei ani, investitorul mic sau "guppy" (pestisorul acela mic, il stiti ?), cum era alintat de cei mai potenti financiar sau mai educati financiar, ezita sa isi vanda portofoliul depreciat peste noapte cu 30%, apoi mai mic cu inca 30%, iar apoi nu prea a mai avut ce vinde.
Analistii de la Admiral Markets recomanda investitorilor sa urmareasca cu atentie evolutia burselor din 2007, pentru ca scenariul s-ar putea repeta. Pentru moment dobanda minima oferita de dolar (rata Libor la 3 luni este la minimul ultimilor ani) favorizeaza mentinerea pozitiilor speculative. In momentul in care infuziile de lichiditate vor fi stopate si apetitul pentru risc se va deteriora, investitorii vor marca profiturile si bursele se vor prabusi.
Pentru investorii in piata din Romania, preturile dinaintea crizei sunt doar un vis pentru foarte multi ani. Daca bursele internationale au recuperat in jur de 70% din pierderi, cele locale nici macar 50% si, din cauza lichiditatii reduse, vor fi din nou mult mai afectate. In cel mai fericit caz, va urma doar un declin de 37.5-38.2% din revenirea de la inceputul lui 2009, aproximativ 25% din cotatiile actuale, spun cei de la Admiral Markets.
Ei sustin ca panica s-a reinstalat in pietele financiare internationale, ca urmare a datelor economice negative si a tensiunii existente in randul investitorilor. Revenirea artificiala a economiilor globale incepe sa se tempereze, o serie de date economice dezamagitoare confirmand adevarul tragic. Piata imobiliara americana a intrat oficial in dubla-recesiune, prin revenirea la minimul din luna mai 2009, iar un declin de cateva procente a preturilor pentru casele din Spania va crea reale probleme bancilor.
Economia americana a generat in luna mai cele mai putine locuri de munca din ultimele opt luni, in timp ce in statele europene cu probleme somajul a ajuns la un nivel record. Aceste slabiciuni ale economiei vor afecta PIB-ul si apar intr-un moment in care guvernele cauta solutii sa reduca cheltuielile.
Solutiile adoptate pana acum la nivel global au fost: taxarea populatiei sau imprumutul de capital existent de la institutii si din pietele financiare sau din cel creat de bancile centrale fara acoperire. Masurile s-au dovedit ineficiente si cel mai probabil va urma o noua recesiune, afirma analistii de la Admiral Markets. Singura diferenta fata de primul val este ca atunci criza a fost deflationista, iar acum va fi inflationista.
De ce oare sunt unele opinii atat de pesimiste, iar altele atat de optimiste ? Poate pentru ca pe pietele financiare se fac bani multi atat pe crestere, cat si pe scadere, daca intuiesti corect trendul pietei sau macar reusesti sa il si influentezi un pic.