S-au taiat dobanzile la banci! Cat vei plati pentru un imprumut de 50.000 de euro pe 30 de ani
dobanzieuroborcredit in euroimprumuturi la banci
Banca Centrala Europeana (BCE), tocmai a decis sa reduca dobanda cheie, ceea ce inseamna ca ratele lunare, platite inclusiv de romani pentru creditele in euro, se ieftinesc.
BCE a aplicat o scadere a ratei dobanzii cheie, de la 3,75%, la 3,50%.
"Consiliul guvernatorilor a decis sa reduca cu 25 de puncte de baza cele trei rate ale dobanzilor reprezentative ale BCE. In consecinta, rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit se vor diminua la 4,25%, 4,50% si, respectiv, 3,75% incepand cu data de 12 iunie 2024”, se arata in comunicatul de presa publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.
Este pentru prima data cand BCE aplica o scadere a dobanzii din 2019 pana in prezent.
In ultimii ani, BCE a fost nevoita sa impuna politici monetare tot mai aspre, pe fondul inflatiei care scapase de sub control. Cresterea dobanzii de catre bancherii centrali e principalul instrument de lupta atunci cand preturile in economie cresc puternic.
Acum, inflatia in zona euro se apropie de tinta considerata a fi sigura de catre economisti, motiv pentru care nu se mai justifica o dobanda atat de piperata.
Acum, bancile comerciale vor prelua semnalul dat de BCE si urmeaza sa ieftineasca ratele lunare. In functie de cati bani au imprumutat romanii, vor resimti o ieftinire a costului lunar al ratei, ce poate varia intre cateva zeci sau chiar sute de euro, deoarece scade valoarea EURIBOR.
Conform calculelor specialistilor de la
Finzoom.ro, pentru un imprumut de 50.000 de euro cu o perioada de rambursare de 30 de ani, rata lunara in acest moment se ridica la 358 de euro. Dupa ieftinirea decisa acum de BCE, rata in cazul acestui credit va cobori la 350 de euro.
In mod evident, pentru creditele mai scumpe, ieftinirea ce va fi resimtita luna de luna va fi mai consistenta.
Semnalul dat in piata de BCE ar putea influenta si decizia BNR de a reduce dobanda pentru imprumuturile in lei
In linie cu decizia BCE din ultimii ani, de a scumpi dobanda pe politica monetara, la fel a actionat si Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In Romania inflatia este mai piperata decat in zona euro, insa este pe o linie descendenta, ceea ce inseamna ca la urmatoarea sedinta a Consiliului BNR s-ar putea sa avem parte o scadere a dobanzii.
Acest lucru va duce la rate lunare mai mici pentru romanii care au de rambursat credite in lei cu dobanda variabila. Totodata, avantajate vor fi si persoanele care merg acum sa se imprumute la banci, fiindca pe langa scaderea dobanzilor se vor bucura si de conditii mai relaxate de creditare.
Foto: pexels.com