Ratele la banci vor suferi un nou soc de scumpiri, de la 1 aprilie: sute de mii de romani sunt ingropati in datorii
rate la bancaircc 2023dobanzi creditedobanzi bancarerobor
Romanii cu rate la banci, care au de rambursat credite in lei cu dobanda variabila, contractate dupa luna mai a anului 2019, trebuie sa stea cu ochii pe evolutia IRCC ca pe butelie.
IRCC a ajuns la nivelul de 5,7% in ianuarie 2023 si ar urma sa sara de pragul de 6% in aprilie.
Acest lucru inseamna ca ratele la banci se vor scumpi. Sunt afectate persoanele, dar si firmele ce s-au imprumutat la banci, aceeptand contracte de finantare cu dobanzi variabile, dupa luna mai a anului 2019, moment in care IRCC a inlocuit ROBOR.
De altfel, zeci de mii de romani ce aveau in desfasurare credite mai vechi au decis in ultimul an sa schimbe ROBOR-ul cu IRCC, inaintand bancii o solicitare in acest sens. Schimbarea este ireversibila si, din nefericire, s-ar putea dovedi in urmatoarele luni a fi o alegere neinspirata.
Inca din 2022 am fost avertizati cu privire la faptul ca IRCC ar putea deveni chiar mai periculos decat ROBOR-ul
De altfel, insusi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, avertiza anul trecut cu privire la pericolul pe care-l reprezinta IRCC. Oficialul care coordoneaza
politica monetara in Romania avertiza ca exista riscul sa vedem un IRCC poate mai agresiv decat ROBOR, in momentul in care inflatia va incepe sa dea inapoi:
"S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR.
Bineinteles ca transmisia este in spate. De regula, directorul directiei de politica monetara imi spune de fiecare data: domnule, trebuie sa ne uitam inainte. Ii dau dreptate, dar mai trebuie sa ne uitam si in jur, sa vedem ce mai fac aia din stanga, din dreapta, ce se mai intampla. Nu traim intr-un turn de fildes si trebuie sa vedem realitatea”, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Un avertisment similiar venea, la finele alui trecut, si din partea lui Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei:
"Toate creditele noi sunt cotate la IRCC, conform noii legi din 2019. (...) E clar ca indicele IRCC va creste. Are un decalaj fata de ROBOR de aproximativ sase luni. Cu timpul el va creste. Se poate calcula in avans. Stii cam cu trei luni inainte cat va fi. In functie de ce s-a intamplat pe aceeasi piata pe care evolueaza ROBOR, la cotatiile la care se fac tranzactii.
IRCC-ul evident ca va creste. Marea problema este ca in momentul in care ROBOR-ul va incepe sa scada, odata ce va scadea si inflatia. Va veni si acel moment in care inflatia va incepe sa scada mai semnificativ. Atunci va incepe sa scada ROBOR-ul", conform
euronews.ro.
Foto: pixabay.com