Ratele la banca SE SCUMPESC DIN NOU: cine sunt datornicii puternic afectati de data aceasta
roborirccrate la bancadobanzi
Dupa o perioada de "liniste", ROBOR revine in forta cu o noua crestere. Miercuri, indicele la 3 luni a ajuns la 8,11% pe an!
ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a inregistrat miercuri o evolutie notabila, de la 8,03% pe an (nivelul de luni), la 8,11% pe an astazi!
Amintim ca, in zorii anului curent, ROBOR la trei luni era de doar 3,02% pe an!
Avem cresteri si pentru ROBOR la 6, respectiv la 12 luni. In cazul ROBOR la 6 luni, folosit in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, acesta a crescut la 8,21% pe an, de la 8,17% pe an anterior. In cele din urma, ROBOR la 12 luni a crscut miercuri 8,34% pe an, de la 8,30%.
Din cauza exploziei ROBOR de anul acesta, peste 10.000 de romani au trecut pragul bancilor si au solicitat schimbarea ROBOR cu IRCC, indicele aplicabil automat pentru creditele contractate dupa luna mai a anului 2019. Ca mentiune, aeasta modificare e ireversibila!
Din pacate pentru cei ce au luat aceasta decizie, se pare ca previziunile pentru evolutia IRCC sunt extrem de dure pentru anul 2023! IRCC risca sa devina mai agresiv decat ROBOR, dupa cum avertiza insusi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in luna mai a anului curent: "S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR".
De altfel, IRCC, calculat cu intarziere, a permis celor aproape 450.000 de romani datori la banci care platesc dobanda in functie de acest indice, sa nu resimta scumpirile de pe piata dobanzilor. Doar ca ratele au inceput deja sa creasca in ritm alert si aici!
IRCC a ajuns luna aceasta la 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul al doilea din 2022, in urcare fata de cel publicat in urma cu trei luni, de 2,65%.
Te-ar putea interesa si: 8 sfaturi pentru tinerii antreprenori de la Uniunea European
Ce recomanda specialistii romanilor care platesc rate in functie de IRCC?
Expertul Iancu Guda recomanda romanilor cu credite legate de indicele IRCC sa incerce sa refinanteze temporar creditele in moneda euro, unde dobanzile sunt mai mici. In viziunea acestuia, EURIBOR-ul, chiar daca va creste, nu va ajunge in niciun caz la nivelul dobanzilor ROBOR sau IRCC.
Iancu Guda mai adauga faptul ca “este bine sa ai imprumuturi in moneda in care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de cresteri foarte mari ale dobanzilor pe moneda locala, este de preferat sa ai un grad nu foarte mare de indatorare”. Totodata, este de preferat “sa ramai pe acelasi indicator, fie ca este vorba de ROBOR, fie ca este IRCC, urmand sa schimbi in euro un an sau doi atunci cand este cazul si apoi sa revii la moneda nationala”.
Foto: freepik.com