Astazi, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an, mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an, precum si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
"Rata anuala a inflatiei a scazut la 16,37 la suta in decembrie 2022, de la 16,76 la suta in noiembrie, ramanand doar marginal deasupra nivelului prognozat, in principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descresterii cotatiei petrolului si al aprecierii leului in raport cu dolarul SUA.
Prin urmare, in trimestrul IV 2022, rata anuala a inflatiei a ajuns pe un platou, asa cum s-a anticipat, inregistrand pe ansamblul intervalului o crestere mult mai modesta decat in trimestrele precedente (de la 15,88 la suta in septembrie), in conditiile accentuarii impactului dezinflationist al dinamicii agregate a componentelor exogene ale IPC, sub influenta scaderii considerabile a pretului combustibililor", explica BNR.
BNR ne mai transmite, de asemenea, un semnal pozitiv privind evolutia economiei romanesti. Conform analistilor bancii noastre centrale, noile date statistice reconfirma cresterea semnificativ peste asteptari a activitatii economice in trimestrul III 2022 si intr-un ritm similar celui din precedentele trei luni, respectiv 1,2 la suta, implicand o marire a excedentului de cerere agregata si in acest interval.
"Cresterea anuala a PIB a continuat sa decelereze in trimestrul III 2022 - la 3,8 la suta de la 5,1 la suta in trimestrul II -, ramanand totusi insemnata din perspectiva istorica, cu contributia principala adusa de aceasta data de formarea bruta de capital fix, urmata la o distanta apreciabila de cea a consumului gospodariilor populatiei.
Evolutia exportului net a redevenit insa puternic contractionista in trimestrul III, in conditiile in care dinamica anuala a volumului importului a depasit-o sensibil pe cea a volumului exportului de bunuri si servicii. Pe acest fond, soldul negativ al balantei comerciale si-a accelerat considerabil cresterea in raport cu perioada similara a anului anterior, in pofida restrangerii decalajului nefavorabil dintre variatia anuala in scadere a preturilor importurilor si cea a preturilor exporturilor, iar deficitul de cont curent si-a dublat dinamica anuala, inclusiv ca urmare a deteriorarii puternice a dinamicii soldului balantei veniturilor primare", subliniaza BNR.