Rate mai mici la banci, dar nu pentru toata lumea. Cine a ramas la ROBOR are de castigat, pentru ratele influentate de IRCC e grava situatia
rate mai mici la bancirobor 2024ircc 2024dobanzi la banci 2024
Se tot schimba situatia dobanzilor bancare, care ia o intorsatura neasteptata la inceput de 2024.
Daca in ultimii doi ani romanii au dat buzna sa renunte la ROBOR pentru a trece la IRCC, iata ca cine a avut rabdare si nu s-a hazardat incepe sa aiba acum de castigat.
Dupa cum avertiza si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in 2022, exista riscul ca IRCC sa devina mai agresiv decat ROBOR-ul, odata ce inflatia va scadea.
Multi romani nu au avut rabdare sa astepte sa scada inflatia si au preferat, cand ROBOR-ul explodase, sa treaca la IRCC. Au castigat doar cateva luni de zile de relaxare in care ratele li s-au diminuat cu cateva sute de lei.
"S-ar putea ca atunci cand inflatia se duce in jos si dobanzile scad, IRCC sa ramana mai sus decat ROBOR. S-ar putea. Avem doi indicatori, populatia are posibilitatea sa aleaga. Nu se intampla miracole in economie. Niciunul nu este solutia perfecta. Dupa mine, e bine sa ramana si IRCC si ROBOR. Bineinteles ca transmisia este in spate. De regula, directorul directiei de politica monetara imi spune de fiecare data: domnule, trebuie sa ne uitam inainte. Ii dau dreptate, dar mai trebuie sa ne uitam si in jur, sa vedem ce mai fac aia din stanga, din dreapta, ce se mai intampla. Nu traim intr-un turn de fildes si trebuie sa vedem realitatea”, avertiza Mugur Isarescu in trecut.
Scenariul conturat de seful BNR se adevereste in prezent. Azi inflatia e in declin, iar IRCC pare intr-adevar sa devina mai agresiv, pe masura ce ROBOR-ul scade.
Amintim ca ROBOR se aplica pentru creditele in lei cu dobanda variabila contractate inainte de luna mai a anului 2019, in timp ce IRCC inlocuieste ROBOR-ul din oficiu pentru creditele luate dupa aceasta data. De asemenea, debitorii pot cere bancii sa treaca la IRCC, insa decizia e ireversibila, cine a facut schimbarea nu mai poate reveni asupra ei! Se pare ca zeci de mii de romani ar fi ales sa schimbe ROBOR-ul cu IRCC.
Azi ROBOR scade
De asemenea, ROBOR la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a scazut la randul sau, ajungand miercuri la 6,23%, de la 6,24%.
Totodata, ROBOR la 12 luni a inregistrat o scadere la 6,25% de la 6,26%.
IRCC insa este calculat acum la 5,97% pe an si, daca inflatia va continua sa scada, se anticipeaza o crestere a acestuia peste nivelul ROBOR. Iata cum a evoluat IRCC in ultimul an:
-
5,94% (T1 2023)
-
5,96% (T2 2023)
-
5,97% (T3 2023).
In schimb, in 2023 ROBOR a scazut cu 1,3%.
Amintim ca dobanda unui
credit cu dobanda variabila este compusa din marja fixa a bancii, de obicei intre 2-3%, si indicele IRCC (trimestrial) sau ROBOR la 3 luni (zilnic).
Foarte importante vor fi urmatoarele miscari ale BNR
Atat ROBOR cat si IRCC vor fi cel mai mult influentate de deciziile pe care BNR le va adopta in politica sa monetara. Momentan avem o dobanda-cheie foarte ridicata, la 7% pe an, banca noastra centrala ajungand aici in lupta sa cu inflatia. Cand inflatia va fi considerata a fi sub control, BNR va incepe sa micsoreze dobanda de referinta pe politica monetara. Cel mai probabil, spun unii analisti, inclusiv Mugur Isarescu, acest lucru se va intampla dupa ce vom avea o inflatie mai mica de 8% pe an.
Atunci, atat ROBOR cat si IRCC au sanse mari sa scada, insa aceste aspecte tin de foarte multi factori variabili, in acest moment sunt multe necunoscute si multi factori de risc la nivelul economiei nationale si internationale, iar previziunile si asteptarile specialistilor pot sa prinda sau nu contur, in functie de schimbarile care apar.
Foto: freepik.com