Ai credite in euro cu dobanda variabila si te temi ca vor creste ratele in perioada urmatoare? Nu ai de ce sa iti faci asemenea griji, si asta pentru ca Banca Centrala Europeana tocmai a anuntat ca scade dobanda cheie din zona euro. Astfel, daca ai credite in euro cu dobanda variabila trebuie sa stii ca acum vei plati rate ceva mai mici. Ramai alaturi de noi si in randurile urmatoare pentru a afla cu cat vor scadea ratele la credite dupa decizia BCE de reducere a dobanzii cheie!
Potrivit unui comunicat emis de Banca Centrala Europeana, “consiliul guvernatorilor a decis astazi sa reduca cu 25 puncte de baza rata dobanzii la facilitatea de depozit, mai exact rata dobanzii prin intermediul careia influenteaza orientarea politicii monetare. Pe baza evaluarii actualizate a Consiliului guvernatorilor privind perspectivele inflatiei, dinamica inflatiei de baza si robustetea transmisiei politicii monetare, este acum oportun sa facem inca un pas in directia moderarii nivelului de restrictivitate a politicii monetare”.
De asemenea, potrivit FinZoom, “dupa cum s-a anuntat la data de 13 martie 2024 in urma evaluarii cadrului operational, spread-ul dintre rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si rata dobanzii la facilitatea de depozit va fi stabilit la 15 puncte de baza. Spread-ul dintre rata dobanzii la facilitatea de creditare marginala si rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare va ramane nemodificat la 25 puncte de baza. In consecinta, rata dobanzii la facilitatea de depozit va fi redusa la 3,50%. Rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si rata dobanzii la facilitatea de creditare marginala vor fi diminuate la 3,65% si, respectiv, 3,90%. Modificarile vor intra in vigoare incepand cu data de 18 septembrie 2024”.
Asa cum spuneam si mai devreme, aceasta decizie reprezinta o veste buna pentru romanii care au credite in euro cu dobanda variabila. Ca sa intelegem mai bine cu cat vor scadea ratele incepand din aceasta toamna, haideti sa aruncam o privire asupra unei analize realizate de specialistii de la FinZoom. Luam ca exemplu un credit ipotecar in valoare de 50.000 de euro, contractat pe o perioada de 30 de ani, cu o dobanda variabila (EURIBOR 3M + 4%).
Potrivit ultimelor date, EURIBOR 3M are o valoare de 3.460%. In aceste conditii, rata la creditul ipotecar mentionat mai devreme este de 348 de euro, echivalentul a 1.730 de lei. Daca EURIBOR scade cu 0.25%, ar ajunge la o valoare de 3.210%. Astfel, rata pentru credit ar fi de 340 de euro, echivalentul a 1.691 de lei. SIgur, nu vorbim despre o scadere considerabila a ratei, insa, ce este cel mai important este ca avem o reducere a ratei.
Citeste si: Raport oficial. Romania, campioana scumpirilor in Uniunea Europeana. Cum am ajuns sa avem cea mai mare inflatie?
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Mediul privat arata cartonasul rosu! Increderea managerilor in economia romaneasca s-a prabusit
Educatia financiara in familie: cum poti transforma o discutie banala in lectie de viata
Partenerii nostri
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
Incheierea contractului de servitute: Cine are dreptul si ce obligatii are
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare