Rata creditului ipotecar cu IRCC poate fi si mai mare decat cea cu ROBOR
irccroborcreditebanciimprumuturidobandaprima casaprima masinainvesteste in tine
Isteria despre IRCC a trecut si ne aflam in stadiul in care trebuie sa le dam dreptate analistilor care trageau semnale de alarma spunand ca noul indice este doar "praf in ochi". Autoritatile garantau ca vor scadea ratele la credite cu noul IRCC, insa se pare ca, odata actualizare ofertele de creditare ale bancilor de pe piata, lucrurile nu stau tocmai asa. In afara de CEC si Raiffeisen Bank care au pastrat aceeasi marja si pentru creditele noi, dupa introducerea IRCC, majoritatea bancilor au decis cresterea marjei pentru a acoperi diferenta de un punct procentual intre cele doua tipuri de dobanzi. Astfel, ratele la creditele ipotecare la care se aplica noul indice sunt mai mici cu sume cuprinse intre 13 si 118 lei, potrivit calculelor finzoom.ro. In cazul a doua banci, avem chiar si rate mai mari la dobanzile cu IRCC decat la cele cu ROBOR, cazul Alpha Bank si First Bank.
Cu toate ca
IRCC (noul indice, care intra in componenta dobanzilor variabile la credite) este mai mic cu aproximativ 1 punct procentual decat ROBOR, acum poti intalni rate mai mari, comparativ cu luna aprilie, cand dobanda se calcula in functie de ROBOR.
Astfel, in cazul Alpha Bank, la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata lunara cu dobanda legata de IRCC este de 1.598 de lei, fata de cea legata de ROBOR, care este in prezent de 1585 de lei, deci cu 13 lei mai scump. In cazul First Bank, la acelasi tip de credit, dobanda este cu 96 de lei mai mare.
Pentru celelalte banci care au implementat deja noul indice IRCC care intra in componenta dobanzii creditului, scaderea cea mai mare a ratei unui credit de 250.000 de lei rambursabil in 30 de ani o intalnim la Banca Transilvania, unde rata scade cu 118 lei. La Libra Internet Bank gasim cea mai mica scadere de rata, de numai 20 de lei, arata
datele FinZoom.ro
Majoritatea bancilor au luat decizia sa majoreze marjele fixe ale creditelor astfel incat sa fie apropiate de vechea dobanda sau la fel, insa sunt si banci cu dobanzi mai mari la propriile produse, decat in aprilie.
Cum poti “scapa” mai repede de creditul tau? Recomandari FinZoom.ro
1. Compara toate ofertele de pe piata, pentru a putea alege cel mai bun credit
Poti folosi comparatorul FinZoom.ro, unde gasesti comparate toate ofertele bancilor din Romania
2. Alege un scadentar cu rate descrescatoare (nu cu rate egale)
Detalii si calcule comparative in articol: Credite: Recomandari utile pentru consumatori [VIDEO]
De exemplu, pentru un credit de 200.000 lei pe 30 ani, pe scadentarul cu rate fixe se platesc bancii cu 42.850 lei mai mult, decat daca s-ar alege scadentar cu rate descrescatoare.
3. Plateste in avans de cate ori poti
Ai gasit creditul potrivit, asa ca uite cum poti plati mai putine dobanzi si comisioane.
Oricand ai o suma de bani economisita, in ziua scadentei ratei soliciti platesti in avans si ceri rambursarea anticipata cu reducerea perioadei creditului (NU cu reducerea ratei), iar banca va emite un nou scadentar.
De exemplu, la un credit Prima Casa de 225.000 lei pe 30 ani (360 luni) rata lunara este 1.250 lei. Daca se platesc doua rate la scadenta in loc de prima rata, se reduce perioada creditului cu aproximativ 5 luni, sau daca se platesc patru rate in loc de una, se reduce perioada de creditare cu un an si doua luni.
Citeste si:
Scumpiri de ultima ora la energia electrica