Rasturnare de situatie pentru ratele la banca: nu ROBOR e dusmanul numarul 1, ci IRCC. Vine socul peste 450.000 de romani datori
rate la bancaircc 2022irccrobordobanzi la credite
Saptamana debuteaza cu o crestere a ROBOR la trei luni, dar evolutia este modesta fata de sedinta anterioara. Pe de alta parte, previziunile pentru romanii ce au credite influentate de IRCC sunt dintre cele mai grave. Din octombrie, acesta va creste si va duce la scumpirea ratelor pentru aproximativ 450.000 de persoane fizice datoare la banci.
ROBOR la 3 luni - folosit in calculul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila - a crescut luni de la 7,91% la 7,92%, conform celor mai recente date transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
De asemenea, ROBOR la 6 luni a inregistrat o crestere pana la 8,10% pe an, in timp ce ROBOR la 12 luni e calculat astazi la 8,23% pe an.
In ultimele sase saptamani, indicele ROBOR la 3 luni a oscilat in valoare mentinandu-se in intervalul 7,90-8%. La inceputul anului, ROBOR valora numai cca. 3% pe an, dar a urmat apoi un maraton de 8 luni de zile cu cresteri continue, spre disperarea romanilor datori la banci.
La inceputul lunii august ajunsese la un record de 8,14%, dar si-a inceput declinul dupa un raport al BNR privind asteptarile inflationiste si dupa declaratia guvernatorului BNR Mugur Isarescu, in care a spus ca "
bancile au sarit calul" si au suprareactionat la politica monetara a BNR de scumpire a dobanzii de referinta, masura luata, de altfel, de majoritatea bancilor centrale in aceasta perioada, pentru a tempera valul de scumpiri. Conform sefului Bancii Nationale, "a fost clara tendinta bancilor si a traderilor sa priveasca pesimist viitorul. Poate conditiile de lichiditate au facut ca bancile sa sara calul cu ROBOR-ul". Tot atunci, seful BNR a facut un apel catre banci, carora le-a cerut sa fie mai atente la semnalele care vin de la banca noastra centrala.
Te-ar putea interesa si: Ce se afla in spatele preturilor mari din Romania: asa se explica de ce dam bani grei pe facturi si mancare
Din octombrie vin vesti proaste pentru romanii cu rate influentate de IRCC
IRCC este noul indice, care inlocuieste ROBOR pentru creditele contractate DUPA luna mai a anului 2019. In raport cu ROBOR, valoarea sa este calculata cu un decalaj de 6 luni, motiv pentru care debitorii ce au contracte de credit in functie de IRCC inca n-au simtit mari scumpiri la rate pana acum.
IRCC este momentan 2,65% pe an, de la 1,86%, dar urmeaza sa creasca puternic din octombrie.
Potrivit calculelor lui Adrian Codirlasu, vicepresedinte CFA Romania, din 2 octombrie bancile comerciale care imprumuta firmele si populatia ar urma sa aplice un IRCC de 4,08%. Mai mult, in 2023 povara dobanzilor va si mai aspra. IRCC ar putea ajunge la 5%-6,5%!
Astfel, ratele a aproximativ 450.000 de persoane fizice ar urma sa se scumpeasca de luna viitoare, relateaza
economica.net. Cel mai grav aspect este ca peste 10.000 de romani datori la banci au cazut din lac in put, cand au cerut, in ultimele saptamani, schimbarea ROBOR cu IRCC.
"Conform informatiilor oferite de BNR, circa 450.000 de romani vor plati rate mai mari de saptamana viitoare. Cifra inglobeaza si pe cei 13.752 de romani care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditele Prima Casa, din momentul in care ROBOR s-a apropiat de nivelul de 8% (...) Alti 31.861 de imprumutati ai creditelor Prima Casa si Noua Casa au apelat la moratoriu, suspendand plata ratelor bancare cu pana la noua luni", conform sursei citate, care prezinta datele obtinute de la Fondul de Garantare al IMM-urilor.
Pe aceeasi tema: Soc: se dubleaza ratele la banca in 2023, pentru romanii care au credite legate de IRCC
Foto: freepik.com/manager.ro