Criza sanitara provocata de pandemia de coronavirus afecteaza puternic sistemul bancar din Romania, datele publicate de Banca Nationala pentru finalul lunii iunie aratand ca marea majoritate a institutiilor bancare din tara noastra se confrunta cu scaderi din punct de vedere al profitului, al profitabilitatii si, nu in ultimul rand, al rentabilitatii. Al doilea trimestru al acestui an s-a dovedit a fi unul extrem de dificil pentru intregul sistem, masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus provocand efecte semnificative si pe piata bancara.
Nu numai masurile de restrictie impuse de autoritati au afectat sistemul bancar din Romania, ci si situatia delicata in care se regasesc multi clienti care si-au pierdut locurile de munca in aceasta perioada, intrand astfel in imposibilitate de plata. In acest context extrem de dificil pentru toata lumea, bancile s-au vazut nevoite sa suspende pana la finalul anului plata ratelor pentru aproximativ 320.000 de clienti. Lasand la o parte aceste probleme, nici situatia clientilor persoane juridice nu este mai buna, acestia incepand sa aiba probleme din ce in ce mai mari cu plata obligatiilor catre banci.
Potrivit raportului publicat de specialistii din cadrul Bancii Nationale, pentru prima data in ultimii trei ani, rata creditelor neperformante a crescut de la 3.94% la finalul lunii martie pana la un nivel de 4.38% la sfarsitul lunii iunie. In aceste conditii, profitul trimestrial al sistemului bancar din tara noastra a scazut la 1.3 miliarde de lei la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al anului, dupa ce la finele lunii martie era raportat un profit de 1.6 miliarde de lei.
De asemenea, trebuie remarcat faptul ca in aceasta perioada a fost inregistrata o crestere a activelor de numai 100 de milioane de lei, mult mai mica in raport cu trimestrele precedente. Totodata, BNR aduce in discutie acum si o scadere considerabila a rentabilitatii capitalului, indicele ROE ajungand la un nivel de doar 9.81%. Conform datelor, vorbim despre cel mai mic nivel inregistrat din 2017 si pana in prezent!
In raportul intocmit de specialistii din cadrul BNR si-a facut locul si un avertisment cu privire la anumite riscuri sistemice care ar putea sa afecteze sistemul bancar in perioada urmatoare. Pentru inceput, BNR aduce in discutie scaderea valorii institutiilor de credit la nivele similare celor de dupa criza economica din anii 2008 - 2009. La acea vreme, capitalizarea BRD a scazut cu aproximativ 30%, in timp ce cea a Bancii Transilvania se depreciase cu pana la 38%.
BNR mai atrage atentia ca aparitia pandemiei COVID-19 a condus la identificarea unui nou risc sistemic care provine din capacitatea redusa a institutiilor de credit de a contribui la revenirea economica. Mergand mai departe si aducand in discutie ultimele prognoze ale agentiilor de rating, specialistii din cadrul Bancii Nationale se mai asteapta si ca sistemul bancar sa se confrunte cu o diminuare a valorii de piata a portofoliului de titluri de stat detinut de institutiile de credit.
Banca Nationala precizeaza ca unele dintre aceste efecte au fost deja resimtite din plin de sistemul bancar din tara noastra, insa avertismentul pentru perioada imediat urmatoare ramane in picioare, alte efecte urmand sa se materializeze pe termen scurt.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!