Randamente exceptionale pentru 10 actiuni internationale tranzactionate la BVB
actiuni straine bvbtradevilleats-caninvestitii bvb
Pe baza unor date furnizate de Reuters si a unor calcule proprii, compania de brokeraj Tradeville a continuat seria topurilor anului 2012, inceputa saptamana trecuta cu Top 10 BVB, prin prezentarea celor mai profitabile zece actiuni din cele 26 listate la sectiunea International a ATS-CAN, sistemul alternativ de tranzactionare al BVB.
Tradeville considera ca aceste actiuni ofera oportunitati noi de diversificare a portofoliului, reprezentand sectoare care lipseau de pe lista de companii romanesti de la BVB, precum IT si asigurari.
Conform Tradeville, avand randamente anuale in lei cuprinse intre 35% si 112%, cele mai profitabile zece actiuni straine tranzactionate pe ATS al BVB sunt o dovada in plus ca aceia care s-au limitat la randamentele de 5-7% oferite, in 2012, de sistemul bancar pentru plasamentele in lei nu au luat cea mai fericita decizie.
De fapt, randamentele actiunilor straine le-au depasit chiar si pe cele ale tuturor indicilor locali ai BVB.
Analiza Tradeville arata ca Bank of America Corporation (BAC) a adus un randament de 111,75%. Anul trecut, banca americana a beneficiat de influenta pozitiva a rezultatelor financiare pe segmentele administrare de active si activitate pe pietele globale, a reusit o diminuare a cheltuielilor cu provizioanele pentru riscul de credit si o imbunatatire a indicatorilor de adecvare a capitalului.
Consensul Reuters indica un profit net, pentru 2012, de 2,67 de miliarde de dolari (0,24 dolari/actiune, comparativ cu 0,01 dolari/actiune, in 2011), iar, pentru 2013, se asteapta o crestere considerabila, pana la 10,96 miliarde de dolari, care ar face posibila si majorarea dividendului anual la 0,13 dolari/actiune.
Tradeville considera ca o crestere consistenta este posibila, banca beneficiind, in continuare, de imbunatatirea calitatii portofoliului de credite, precum si de recenta amanare a introducerii noilor reglementari Basel III, insa prezinta si riscul de litigii asociate diverselor instrumente financiare vandute in trecut.
Coroborand acest ultim aspect cu volatilitatea ridicata a titlurilor BAC, acestea sunt interesante pentru investitori cu apetit de risc ridicat.
Pe locul al doilea in topul randamentelor, cu 55,41%, s-a aflat SAP AG (SAP), liderul mondial in domeniul software-ului pentru managementul afacerilor. Randamentul este datorat doar in mica masura dividendului brut de 2,32%, in euro, cea mai mare parte din castig datorandu-se aprecierii cotatiei, gratie capacitatii de inovatie a companiei.
Arhitectura HANA, care permite analiza in timp real a unor volume foarte mari de date, nu are inca rival. De asemenea, bilantul SAP este unul foarte solid, cu un grad de indatorare relativ redus (45%) si o lichiditate foarte buna, insa in ultimele patru trimestre, marja neta (calculata la nivelul celor mai recente 12 luni) a scazut de la 24,17% la 18,6%, valoare inca foarte buna, dar care nu poate fi explicata doar de cresterea vanzarilor.
Tradeville este de parere ca SAP risca sa nu poata repeta performantele deosebite din anul 2012.
Pe locul al treilea, este Bayer AG (BAYN), cu un randament de 52,90%. Compania germana a beneficiat de avansul vanzarilor, mai ales in SUA si la nivelul pietelor emergente, pentru toate diviziile sale si preconizeaza ca, sub aceasta influenta, precum si a cursurilor favorabile de schimb, veniturile anului 2012 vor fi de circa 39-40 miliarde de euro, multumita in special cresterilor la nivelul diviziilor HealthCare si CropScience.
Consensul Reuters indica un profit net de 4,18 miliarde de euro si o majorare a dividendului pe actiune la 1,81 euro, continuandu-se trendul pozitiv al ratei de crestere al acestuia si in 2013, la 2 euro.
Pentru 2013, se preconizeaza vanzari de 41,36 miliarde de euro si un profit net de 4,53 miliarde de euro, ambii indicatori fiind in crestere.
La randul ei, Allianz SE (ALV), cea mai mare companie de asigurari din Europa, a adus un randament de 51,89%, urmata de Visa Inc. (VISA), tot cu 51,89%.
Aproape intregul randament in lei al actiunilor Visa se datoreaza aprecierii cotatiilor, care au depasit detasat randamentul S&P 500 (numai 14,6% in lei).
La baza avansului spectaculos al VISA stau faptul ca aceasta domina piata platilor electronice cu carduri, iar, pe de alta parte, faptul ca peste 70% din totalul tranzactiilor se realizeaza inca prin metode traditionale, platile electronice avand, asadar, un potential semnificativ de crestere.
In plus, Visa nu are, deocamdata, acces la piata platilor in yuani din China, piata pe care guvernul chinez se pare ca intentioneaza sa o deschida in urmatorii ani, creand o noua oportunitate pentru compania americana.
Pe urmatoarul loc, se claseaza Bayerische Motoren Werke AG (BMW), cu un randament de 49,31%, dupa ce, conform cifrelor pentru vanzarile pentru primele 11 luni, 2012 a fost cel mai bun an din istoria BMW.
Profitul net pentru trimestrul al treilea din 2012 a intrecut asteptarile investitorilor, marcand o crestere anuala de 19%, iar estimarile analistilor Reuters pentru intregul an indica un avans de 9,9% al cifrei de afaceri, respectiv de 3,4% al profitului.
In 2013, BMW mizeaza pe continuarea trendului pozitiv pe piete precum China si intentioneaza sa introduca o serie de inovatii, cum ar fi o structura mai usoara, de fibra de carbon, sau modelul electric i3. In opinia Tradeville, succesul marcii BMW si planurile de investitii pentru urmatorii ani pot impinge actiunile la noi maxime istorice.
BMW este urmat de Heineken NV (HEIA), cu un randament de 46,72%; Christian Dior SA (CDI), cu 46,26%; Adidas AG (ADS), cu 39,66%; JPMorgan Chase & Co. (JPM), cu 37,17%.