Puneti bani deoparte: ratele la banci se scumpesc. Ce ne sfatuiesc economistii
roborircccrediterate bancaredobanziimprumuturi
Multiplele crize ce macina acum Romania, precum si celelalte state europene, risca sa fie suplimentate cu un val de scumpiri dinspre sectorul bancar. Ratele romanilor la credite sunt in plina ascesiune, daca nu au avut "inspiratia" de a opta pentru creditare cu dobanda fixa.
Marti, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a urcat la 2,33% pe an. Prin comparatie, indicele incepuse saptamana la nivelul de 2,30%. Cifrele sunt furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
De asemenea, indicele la 6 luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila, a urcat la 2,45%. Luni, deci cu doar o zi in urma, acest indice se situa la 2,42% pe an.
In aceeasi ordine de idei, ROBOR la 12 luni a ajuns la 2,53% pe an, de la 2,50% nivelul inregistrat in sedinta anterioara.
Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), care se aplica pentru contractele accesate cu bancile dupa luna mai a anului 2019, este de 1,08% pe an.
IRCC reprezinta indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. Fata de nivelul precedent (de 1,25%), acesta inregistreaza o scadere.
In Romania, avem 1,43 milioane de romani care au credite bancare. Potrivit unei analize realizata de compania de consultanta Frames si de Casa de Avocatura Cuculis & Asociatii, nu este exclus sa asistam la o
crestere a creditelor neperformante in perioada urmatoare.
Testele de stres realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in 2020, indicau ca rata creditelor neperformante (NPL) ar putea atinge 9,2%, in decembrie 2021, si 9,9%, in 2022. In aprilie, rata NPL era de 3,94%, fata de 3,83%, la 31 decembrie 2020.
Mai mult decat atat, potrivit unui proiect de regulament al BNR, cine va contracta credite ipotecare pentru a cumpara un imobil care nu va fi folosit ca locuinta proprie si permanenta va plati un avans majorat cu 10%, de la 1 ianuarie.
Cum pot fi evitate scumpirile ratelor la credite
Pentru a evita scumpirile la rate, unii economisti isi sfatuiesc acum clientii sa isi refinanteze credite, pentru a scapa de referintele la ROBOR si a trece la IRCC, care este mai mic, totusi, scepticii acestei masuri spun ca si
IRCC va inregistra cresteri in viitoarele sedinte.
In acest context, sfatul cel mai bun de urmat pentru romanii care contracteaza credite este sa se orienteze pentru ofertele de creditare cu dobanda fixa. Astfel, vor scapa de influenta indicilor asupra costului lunar al ratelor.
La fel de important este sa evite creditele in alta moneda decat moneda nationala. E important sa contractam credite in lei, cat timp ne primim salariile in lei, pentru a evita oscilatiile de la cursul valutar, care sunt si ele, in aceasta perioada, in defavoarea monedei noastre nationale.