Profitul net al Bursei de Valori Bucuresti a crescut cu 31%, la 9,12 milioane de lei
profit bvb 2020rezultate bvb 2020profit grup bvbtranzactii bvb
In 2020, Grupul BVB a obtinut venituri operationale consolidate de 42,2 milioane de lei, in crestere cu 21% fata de 2019, crestere influentata de toate segmentele de activitate ale Grupului.
Acesta a realizat un profit operational mai mare cu 44%, de 5,47 milioane de lei, in timp ce profitul net a fost de 6,26 milioane de lei, in scadere cu 7%, fiind, in principal, generat de segmentul tranzactionare al Grupului, iar profitul atribuibil actionarilor societatii mama fiind de 7,09 milioane de lei, de la 6,38 milioane, in 2019.
Profit net, BVB individual, a crescut cu 31%, de la 6,96 milioane de lei, in 2019, la 9,12 milioane de lei, cu o marja neta de 34%. Aceasta include tranzactiile intra-grup (pentru valorile segmentului de tranzactionare, excluzand tranzactiile intra-grup).
Veniturile din segmentul de tranzactionare al BVB au crescut cu 35%, la 26,66 milioane de lei, ca urmare a cresterii valorilor tranzactionate pe piata principala actiuni, atat tranzactii regular cat si oferte.
Veniturile aferente segmentului post-tranzactionare au crescut cu 7%, la 15,97 milioane de lei, iar veniturile din tranzactionare, doar BVB, s-au majorat cu 39%, la 20,11 milioane de lei, in principal ca urmare a avansului veniturilor din tranzactionare pe piata principala de actiuni.
Cheltuielile operationale consolidate s-au majorat cu 18%, la 36,76 milioane de lei, in principal ca urmare a avansului cheltuielilor de personal cu 3,31 milioane de lei, precum si a altor costuri, inclusiv in zona de IT si in cea de prevenire a raspandirii SARS-COV-2.
Veniturile financiare nete consolidate s-au redus cu 55%, la 1,88 milioane de lei, in principal ca urmare a inregistrarii unei pierderi din diferente nerealizate de curs valutar din reevaluarea instrumentelor financiare in valuta.
Pentru primul trimestru din 2021, in contextul unei asteptate reveniri macroeconomice, BVB estimeaza o evolutie solida a pietelor de capital si un interes ridicat pentru produsele listate pe platformele sale.
De asemnea, interesul pentru finantari prin piata alternativa a BVB, piata Aero, pentru companiile mici si mijlocii accelereaza, numarul companiilor care se afla in diferite etape ale procesului de finantare sau care si-au manifestat aceasta intentie fiind cel mai ridicat de la debutul pietei Aero.
BVB asteapta posibile modificari legislative in privinta listarilor companiilor de stat care sa imbunatateasca vizibilitatea asupra acestor operatiuni.