Profitul CEC Bank a crescut la peste 208 milioane de lei, iar activele au atins valoarea record de 44,4 miliarde de lei
rezultate cec bankinvestitii cec bankfinantare cec bank
A inceput sezonul raportarilor rezultatelor financiare la jumatatea celui de-al doilea an al pandemiei, CEC Bank fiind printre primele institutii de credit care au anuntat situatia. Astfel, in primul semestru din 2021, CEC Bank a obtinut un profit net de 208,4 milioane de lei, peste nivelul prevazut in buget si mai mare cu 13%, in comparatie cu primele 6 luni din 2020.
Banca si-a continuat cresterea prin atragerea de noi clienti si acordarea de finantari, in principal, sectorului privat, activele bancii crescand cu 7,7% de la inceputul anului, pana la recordul de 44,4 miliarde de lei.
In primul semestru, CEC Bank a acordat finantari noi de 5,25 miliarde de lei. Astfel, portofoliul de credite din bilantul bancii a urcat la 24,4 miliarde de lei.
Banca a avut o politica de creditare solida, cea mai mare crestere fiind inregistrata la nivelul portofoliului de credite pentru locuinte, de 17,5%, in timp ce creditele de consum au avansat cu 2%. Pe segmentul companiilor, portofoliul de credite la valoare bruta in sold a crescut cu 5,3%.
Potrivit bancii, 53,8% din cresterea portofoliului in sold provine din creditele acordate in programele guvernamentale, inclusiv IMM Invest.
Principala sursa de finantare este populatia
Sursele atrase de la clienti au insumat 36,74 miliarde de lei, in crestere cu 2,2 miliarde, depozitele de la populatie avand o pondere de peste 70%.
Ca urmare a volumului de surse atrase si a rulajelor prin conturi curente, depozite si carduri, in special pe canalele digitale, veniturile nete din comisioane ale CEC Bank au crescut cu 13,2%, in comparatie cu primul semestru din 2020.
De asemenea, numarul de operatiuni prin canalele digitale a crescut cu peste 50%, in ultimul an.
Intr-un context cu dobanzi reduse pe piata (media ROBOR 3M a scazut la 1,60%, in primele 6 luni din 2021, de la 2,72%, in perioada similara din 2020), si in conditiile unei cresteri echilibrate a portofoliului (5,9% majorarea portofoliului de credite acordate clientelei nebancare CEC Bank, respectiv crestere de 6,2% a portofoliului de resurse atrase) si printr-o politica adecvata de preturi, banca a mentinut la un nivel constant veniturile nete din dobanzi la 547,1 milioane de lei, de la 554,6 milioane, in primul semestru din 2020.
In ceea ce priveste rata creditelor neperformante, aceasta a scazut la 5,38%, de 5,52%, la sfarsitul lui 2020.
Banca a mentinut o abordare prudenta si a inregistrat cheltuieli nete cu ajustari pentru pierderi asteptate aferente creditelor in valoare de circa 190 de milioane de lei.
95% dintre romani au reluat plata ratelor
In martie 2021, a expirat termenul pentru depunerea cererilor de amanare a ratelor in baza moratoriilor publice. La nivelul bancii, din totalul portofoliului de credite pentru care s-au aplicat amanari la plata, circa 95% au reluat rambursarea si nu inregistreaza restante mai mari de 30 de zile.
La sfarsitul primului semestru din 2021, rata fondurilor proprii totale se situa la nivelul de 24,90%, semnificativ peste nivelul cerintei globale de capital aplicabila bancii. Rata de rentabilitate a capitalurilor a fost de 9,07%, de la 8%, fata de sfarsitul anului trecut.
”In primul semestru din 2021, CEC Bank a continuat sa creasca si sa-si eficientizeze activitatea. Am facut pasi importanti in implementarea modelului de afaceri hibrid, care permite accesarea produselor si serviciilor bancii atat din sucursale, cat si 100% online.
Astfel, am adus in magazinul online CEC_IN principalele produse si servicii destinate persoanelor fizice: conturi curente, credite de nevoi personale si overdraft si vom lansa in curand si primele produse online pentru companii.
Avem in derulare o serie de proiecte IT, atat in zona software, cat si in cea de infrastructura, cu o valoare cumulata de circa 100 de milioane de lei: digitalizarea fluxurilor interne si in relatia cu clientii, implementarea unui sistem electronic de gestiune a documentelor, modernizarea infrastructurii IT, modernizarea intregii flote de bancomate si multifunctionale de plata.
Aceste proiecte IT ne vor permite sa fim mai agili, sa raspundem mai bine nevoilor clientilor si sa crestem eficienta operationala”, a declarat Bogdan Neacsu, director general al CEC Bank.