Profit net de 458 de milioane de lei pentru Banca Transilvania
profit banca transilvaniarezultate banca transilvania
Banca Transilvania a incheiat primul semestru din acest an cu un profit net de 458,3 milioane lei din venituri de 1,415 miliarde lei, cu aproape 50% peste rezultatul din acelasi interval de timp din 2015.
Rezultatul financiar include impactul unor tranzactii nerecurente (Visa Europe, provizioane suplimentare generate de Legea Darea in plata), cu un impact brut pozitiv de aproximativ 11 milioane de lei in rezultatul bancii.
Activele bancii au ajuns la 47,89 miliarde de lei, creditele nete insumeaza 25,8 miliarde, iar resursele de la clienti, 39 miliarde de lei.
Banca Transilvania continua dezvoltarea la nivel de grup financiar, cu focus pe companiile subsidiare, care inregistreaza o dinamica pozitiva in pietele pe care activeaza: investment banking, leasing, leasing operational, investitii mobiliare etc.
Numarul de operatiuni derulate prin conturi a crescut cu aproape 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar ritmul de crestere al veniturilor din comisioane operationale a fost tot de 15%.
Banca Transilvania a acordat clientilor IMM aproape 10.000 credite noi in primele 6 luni. Clientii proveniti de la Volksbank Romania au optat pentru peste 55.000 de produse oferite de Banca Transilvania.
Raportul credite/depozite era de 66%, la sfarsitul primului semestru din 2016, iar raportul cost/venit de 39%, chiar daca impactul din contributia la Fondul de Garantare al Depozitelor, aferenta intregului an, a fost inregistrata in acest semestru.
Excluzand efectul tranzactiei Visa Europe, care se ridica la 185 milioane de lei, indicatorul cost/venit ramane la o valoare confortabila, de 44,9%.
Banca Transilvania avea, la 30 iunie 2016, un portofoliu de 2,64 milioane de carduri, care a generat tranzactii cu aproape 25% mai mari fata de perioada similara a anului precedent.
Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor cu carduri este de aproape 20%. Prin programul de loialitate STAR, Banca Transilvania are un portofoliu de 300.000 de carduri de credit.
Banca a inregistrat, la 30 iunie 2016, cheltuieli nete cu ajustari de depreciere si provizioane de 325,2 milioane de lei (incluzand impactul scoaterii in afara bilantului a 365 milioane de lei); cea mai mare parte a provizioanelor inregistrate ca si cheltuiala pe parcursul trimestrului II al acestui an sunt cu caracter prudential, reflectand rezultatul testelor de stres aferente intrarii in vigoare a Legii Darea in plata si continuand atitudinea conservatoare a Bancii Transilvania in privinta gestionarii riscului de credit.
Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 9,17% din totalul portofoliului de credite.
In acelasi timp, acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare este in continuare la un nivel confortabil, de 124,63%, in conformitate cu apetitul de risc al bancii.
Solvabilitatea Bancii Transilvania, luand in considerare profitul primului semestru din 2016 este de 18,17%, iar fara profit de 16,62%.