Profit net de 241 de milioane de lei pentru BRD, dupa primele trei luni din 2020
profit brdrezultate brdsoliditate brdcredite brdfrancois bloch
BRD a incheiat primul trimestru al anului in curs cu un profit net de 241 milioane de lei, fata de un rezultat net de 301 de milioane de lei, in primul trimestru al anului 2019. Scaderea profitului a fost influentata de costul riscului, dupa recunoasterea unui provizion in contextul crizei COVID-19.
Banca arata ca intra in dificilul context actual cu un profil foarte solid, cu un bilant robust, cu o rata de adecvare a capitalului de 22,6%, dupa decizia de a retine in intregime profitul net aferent anului 2019 si cu o situatie confortabila a lichiditatii.
La finalul lunii martie a acestui an, rata creditelor neperformante era de 3,3%, iar nivelul de acoperire cu provizioane de 73,3%.
In primul trimestru, creditele nete s-au majorat cu 2,4%, in termeni anuali, avand la baza o activitate de finantare solida a companiilor (+4,3% in dinamica anuala), cu un avans puternic al activitatii de leasing (portofoliul de leasing in crestere cu 27,6% in termeni anuali).
La baza cresterii pe segmentul retail (+1,6% in termeni anuali) a stat cererea atat pentru creditele de consum (+1,9% in termeni anuali), cat si pentru creditele imobiliare (+2,9% in termeni anuali, din care +10,2% creditele denominate in lei), in timp ce creditele nete acordate de BRD Finance au crescut cu 8,1% in dinamica anuala.
Portofoliul de finantare corporate a crescut cu 4,3% fata de finalul lunii martie 2019, evolutie sustinuta atat de creditele pentru IMM-uri (+7,6% in termeni anuali), cat si de cele catre companiile mari (+2,9% in termeni anuali).
In acelasi timp, depozitele clientilor, cu o baza solida pe segmentul clientelei de retail, au inregistrat intrari puternice. Cresterea anuala a depozitelor pe segmentul retail a fost de 4,2%, impulsionata de intrari mai mari in depozitele clientilor persoane fizice, cu conturile curente in crestere cu 30%.
Depozitele corporate s-au majorat cu 9,3%, gratie cresterii mari a resurselor IMM-urilor (+25,5% in termeni anuali). Indicatorul credite nete/depozite a fost de 66,7% la finalul lunii martie 2020, in scadere cu 2,3% fata de martie 2019.
"In primele trei luni ale anului, BRD a avut o dezvoltare comerciala dinamica. Banca a inregistrat o activitate robusta pe toate segmentele, cu o crestere continua a creditarii, sustinuta de finantarea companiilor, atragere sustinuta de depozite si utilizare in crestere a canalelor digitale.
Chiar daca, in contextul economic generat de pandemia COVID-19, profitabilitatea a fost redusa de costul negativ al riscului, perfomanta operationala a ramas solida.
Criza cu care ne confruntam este fara precedent, cu provocari economice complexe si perspective de recesiune dificil de cuantificat. Dar politici de limitare a efectelor negative au fost implementate. Autoritatile publice au oferit sprijin in materie de lichiditate, garantare a creditelor si masuri de sustinere a venitului gospodariilor.
Sistemul bancar romanesc este sanatos si va fi un actor cheie al redresarii economice. BRD intampina aceasta perioada problematica pentru economie cu un profil foarte solid. Banca se bazeaza pe pozitii puternice de lichiditate si capital.
Acestea sunt elementele fundamentale care ii permit bancii noastre sa isi sustina clientii intr-o perioada dificila si sa ramana pe deplin angajata in a-si juca rolul esential in finantarea economiei intr-un mod responsabil", a declarat Francois Bloch, directorul general al BRD Groupe Societe Generale.