Profit net de 1,565 miliarde de lei pentru BRD, perspective nu tocmai bune din cauza OUG 114
rezultate brdprofit brdcreditare brdimpozite brdoug 114
BRD-GSG a obtinut, in 2018, un profit net de 1,565 miliarde de lei, mai mare cu 10,6% fata de 2017. Portofoliul de credite a fost in crestere atat pe segmentul retail (3,7%), cat si pe cel al companiilor (4,6%).
Rezultatul operational brut a fost in crestere 24,0% in dinamica anuala, iar indicatorul cost/venit a atins 47,8%, redus cu 5,1% fata de anul precedent.
Costul net al riscului pozitiv a insumat 230 de milioane de lei, determinat de recuperari din portofoliile de credite neperformante si controlul bun al riscului la acordarea de credite noi.
“In 2018, Grupul BRD a obtinut rezultate financiare solide, care reflecta dinamica robusta pe plan comercial si performanta operationala foarte puternica. Cresterea a fost impulsionata de avansul creditelor si depozitelor pe segmentul retail, finantari in crestere pe segmentul companiilor si numar mai mare de tranzactii.
Pe viitor, insa, daca masurile fiscale introduse prin Ordonanta 114/2018 se vor confirma, consecintele pentru economia romaneasca vor fi clar negative”, a declarat Francois Bloch, director general al BRD Groupe Societe Generale.
Potrivit bancii, introducerea unei taxe pe active financiare, in realitate o taxa pe credite, ar avea consecinte clar negative asupra economiei romanesti. Odata cu publicarea pe 29 decembrie 2018 a Ordonantei de Urgenta a Guvernului 114/2018, a fost introdusa o noua taxa ce vizeaza in mod special sectorul bancar.
Astfel, incepand din 2019, bancilor li s-ar aplica o taxa pe active financiare daca ROBOR este peste nivelul de referinta de 2%, cuantumul taxei anuale crescand incremental in functie de intervalul in care se afla ROBOR.
Luand in considerare nivelurile curente ale ROBOR, in cazul in care normele de aplicare ar defini rata de taxare ca fiind trimestriala, bancile ar fi supuse unei taxe anuale de 1,2% din activele lor financiare. Cu alte cuvinte, bancile ar trebui sa plateasca o taxa de 1,2% pe toate creditele pe care le acorda.
Banca reaminteste ca indicii ROBOR reprezinta referintele pietei monetare si au la baza ratele de dobanda interbancare ce se formeaza ca rezultat al cererii si ofertei, la fel ca pe orice alta piata.
Factorii care determina nivelul de lichiditate si, prin urmare, indicii ROBOR, sunt variati, printre ei cei mai importanti fiind politica fiscala, executia bugetului public si gestiunea datoriei publice, evolutia mediului macroeconomic si, in particular, a inflatiei, si politica monetara. Toti acesti factori sunt in mod clar in afara controlului bancilor.
BRD este un contributor major la bugetul national. Valoarea taxelor si a cheltuielilor sociale platite de BRD, in ultimii 10 ani, totalizeaza 4,4 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 73% din profitul brut al bancii.
In ultimul deceniu, BRD a inregistrat, in medie, un profit reprezentand 1,2% din activele sale. Introducerea unei taxe pe active financiare, care s-ar adauga contributiei deja semnificative a BRD la bugetul public, ar afecta, prin urmare, in mod substantial capacitatea BRD de a genera profit pe parcursul unui ciclu economic.
La nivelul sistemului bancar, care a inregistrat in medie o rentabilitate a activelor de 0,4% in ultimii 10 ani, situatia ar fi si mai rea. Fara a genera profit, bancile nu pot genera capital. Fara a genera capital, bancile nu pot acorda noi credite.
In concluzie, introducerea unei astfel de taxe pe active financiare, in realitate o taxa pe credite, ar restrictiona, fara indoiala in mod drastic, capacitatea sectorului bancar de a-si exercita in continuare rolul fundamental - acela de a finanta proiectele si activitatile tuturor actorilor din economie - si ar avea consecinte clar negative pentru intreaga economie romaneasca.
La Bursa de Valori Bucuresti, pretul actiunilor emise de BRD creste, astazi, cu 3,48%, la 11,9 lei. Dupa anuntarea
taxei pe lacomie, actiunile bancare au fost cele mai afectate, dar, urmare a zvonurilor de modificare a OUG 114 si datorita performantelor solide, pretul si-a revenit.
Citeste si:
Zamfir tine mortis sa vina Isarescu la audieri exact in ziua sedintei de politica monetara a BNR
In ultimul an, actiunile BRD s-au tranzactionat la preturi intre 9,84 lei si 15,9 lei.