Profit net de 1,385 de miliarde de lei pentru Banca Transilvania
profit banca transilvaniarezultate btrezultate banca transilvaniacredite bt
Banca Transilvania a incheiat primele noua luni din acest an cu un profit net de 1,385 de miliarde de lei, in crestere cu 41,47% fata de
rezultatul din aceeasi perioada de timp din 2018. In acelasi timp, Grupun Banca Transilvania a obtinut un profit net de peste 1,568 de miliarde de lei, mai mare cu 26,40%.
Banca Transilvania a continuat sa sustina economia romaneasca, antreprenorii si populatia. BT a inregistrat o crestere solida a creditarii, cu peste 60.000 de imprumuturi acordate.
Operatiunile prin banca au crescut cu 31% in primele noua luni ale anului fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, banca a continuat focusul pe tehnologie si automatizare, inregistrand, in acest trimestru, mai multe premiere in Romania, cum ar fi lansarea retragerilor de numerar cu telefonul de la bancomate sau posibilitatea, pentru antreprenori, de a deschide si alimenta 100% online contul de capital social.
"Planul Bancii Transilvania de a sustine economia, antreprenorii si populatia si la bine, si la greu da roade. Acest lucru se vede in magnetismul bancii pentru clienti, care ne-a adus un business in crestere sustinuta. In continuare ne concentram toate eforturile pe finantarea Romaniei, pe experienta clientilor, eficientizarea operatiunilor si pe investitiile in tehnologie. Am avut un trimestru bun, cu cresteri pe creditare, tranzactii si operatiuni", a declarat Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania.
Banca Transilvania a acordat peste 165.000 de imprumuturi companiilor si persoanelor fizice in primele noua luni ale anului.
Activele Grupului BT au ajuns la 86,4 miliarde lei la finalul trimestrului trei, creditele au crescut pana la 40,3 miliarde lei, iar depozitele clienţilor au ajuns la 71,4 miliarde de lei, din care 49,6 miliarde sunt economiile persoanelor fizice, iar 21,8 miliarde lei ale persoanelor juridice.
Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania a fost de 1.568,75 milioane de lei, din care cel al bancii a fost de 1.385,04 milioane de lei, ca rezultat al eficientizarii si consolidarii businessului. Subsidiarele si participatiile de capital au contribuit cu peste 183 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT. Eficienţa operaţionala se pastreaza la nivel confortabil si este de 43,95%.
Banca Transilvania a platit 90,502 milioane de lei taxa pe active
Taxa pe activele BT, calculata la sfarsitul primului semestru din acest an si achitata in 25 august, a fost de 90.502.000 de lei. Pana in 25 august 2020, aceasta va fi regularizata in functie de suma rezultata din calcularea taxei la nivelul intregului an.
Potrivit nivelului taxei preliminare pe active, calculata la data de referinta 30 iunie 2019 si luand in considerare un calcul proportional, daca BT ar inregistra efectul acestei taxe pentru perioada de 9 luni incheiata la 30 septembrie 2019, profitul net ar ajunge la 1.328,03 milioane de lei, de la 1.385,04 milioane de lei.
Rata expunerilor neperformante ale Bancii Transilvania, conform indicatorului EBA, este de 4,49% la 30 septembrie 2019. Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 96%.
Capitalul intern generat pe parcursul primelor trei trimestre ale acestui an ofera Bancii Transilvania confortul de a putea sa raspunda asteptarilor actionarilor in ceea ce priveste randamentul capitalului investit, precum si pregatirea structurii de capital si resurse BT pentru cerintele MREL care vor intra in vigoare in etape din 2020. Solvabilitatea bancii fara profitul anului 2019 este de 18,12%, iar cu profitul inclus aceasta este de 21,10%.