Profit net de 1,226 miliarde de lei pentru BRD, in crestere cu 7,4%
rezultate brd 2019profit brdactiuni brdinvestitii brd
Profitul net al Grupului BRD a atins 1,226 miliarde de lei, in primele noua luni din 2019, de la 1,142 miliarde, in primele noua luni din 2018, in crestere cu 7,4%, sustinut de generarea solida de venituri si de un cost al riscului pozitiv.
Cresterea creditelor din sistemul bancar romanesc a ramas dinamica (+6,5% la finalul lunii septembrie 2019, in termeni anuali) atat pe segmentul persoanelor fizice, cat si pe cel al companiilor, intr-un mediu macroeconomic favorabil, caracterizat de intensificarea cererii interne din sectorul privat.
Depozitele din sistemul bancar au continuat sa creasca (+8,8%, la finalul lunii septembrie 2019 fata de aceeasi perioada a anului trecut) pe ambele segmente de clientela.
Soldul creditelor nete ale Grupului BRD, inclusiv creantele din leasing, s-a majorat cu 3,2%, fata de finalul lunii septembrie 2018 gratie ambelor segmente, retail si corporate.
Creditele imobiliare si de consum au stat la baza cresterii pe segmentul retail, care a ajuns la +2,8%, in termeni anuali. Avansul creditelor corporate (+4,2%, comparativ cu finalul lunii septembrie 2018) a fost sustinut de creditele pentru companii mari (+4%) si de finantarea de leasing.
Valoarea finantarilor noi de leasing a crescut cu 36% fata de primele noua luni din 2018, sub impulsul cererii atat din partea companiilor mici, cat si a IMM-urilor.
Depozitele clientelei au fost relativ stabile fata de aceeasi perioda a anului trecut. Pe segmentul retail, acestea au crescut cu 2,4% in termeni anuali, pe fondul intrarilor mai mari in conturile curente detinute de persoanele fizice (+27% fata de perioada similara a anului trecut), evolutie datorata, in parte, cresterii continue a salariilor pe piata locala.
Indicatorul credite nete/depozite a fost de 71% la finalul lunii septembrie 2019, cu 2% mai mare fata de finalul lunii septembrie 2018.
In primele noua luni din 2019, venitul net bancar al Grupului BRD a fost de 2,446 miliarde de lei, mai mare cu 6,9% in comparatie cu perioada similara a anului trecut, sustinut atat de cresterea veniturilor nete din dobanzi, cat si de cresterea veniturilor neaferente dobanzilor.
Veniturile nete din dobanzi au crescut cu 9,7% in dinamica anuala, beneficiind de expansiunea volumelor pe toate segmentele, schimbarile favorabile de structura si ratele de dobanda de pe piata mai mari contribuind de asemenea la crestere.
Efectul pozitiv al ratelor de dobanda si-a pierdut din intensitate in trimestrul trei in contextul ratelor de dobanda in scadere (media ROBOR la trei luni in trimestrul trei din 2019 de 3,09% fata de 3,27%, in trimestrul trei din 2018).
Veniturile nete din comisioane au crescut cu 2,1% in dinamica anuala, determinata de intensificarea activitatii de carduri si de cresterea tranzactiilor clientilor, compensand astfel presiunea asupra preturilor aferente serviciilor bancare tranzactionale.
Cheltuielile operationale au atins 1,186 miliarde de lei, in primele noua luni din 2019, cu 7,4% mai mari in comparatie cu primele noua luni din 2018, in principal ca urmare a costurilor de personal mai mari determinate de ajutarea salariilor si a altor beneficii, intr-un context de crestere constanta a salariilor pe piata din Romania si contributiei mai mari la Fondurile de Garantare a Depozitelor si de Rezolutie (72 milioane de lei, fata de 35 milioane, in 2018, recunoscuta integral in primul trimestru al anului).
Cresterea altor cheltuieli (excluzand costurile de personal si contributia la Fondurile de Garantare a Depozitelor si de Rezolutie) a fost limitata la 1% in dinamica anuala, gratie controlului strict al costurilor, chiar daca investitiile in platforma IT continua sa fie semnificative.
Per total, Grupul BRD si-a imbunatatit performanta operationala de-a lungul anului, rezultatul operational brut atingand 1,260 miliarde de lei, de la 1,185 miliarde, in primele noua luni din 2018, in crestere cu 6,4% (+9,2%, excluzand contributia la Fondurile de Garantare a Depozitelor si de Rezolutie).
Indicatorul cost/venit a atins 48,5% in primele noua luni din 2019 si a fost relativ stabil in comparatie cu primele noua luni din 2018. Excluzand cheltuielile reglementare de mai sus, indicatorul cost/venit s-a imbunatatit cu 1,2%, in comparatie cu perioada similara a anului trecut.
Profilul de risc a continuat sa fie solid, asa cum il reflecta scaderea ratei creditelor neperformante (credite neperformante conform definitiei ABE, rata NPL la nivelul bancii) cu 1,8%, la 4%, la finalul lunii septembrie 2019, de la 5,8%, la finalul lunii septembrie 2018, ingloband rezultatul operatiunilor de stergere de creante depreciate, precum si performanta solida a activitatii de recuperare din portofoliile de credite neperformante.
In plus, gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a crescut la 74,1%, la finalul lunii septembrie 2019, de la 73,1% la finalul lunii septembrie 2018 (rata de acoperire NPL la nivelul bancii).