Profit istoric pentru Erste Group: 1,793 miliarde de euro, dividend de 1,4 euro. Rezultat de 1,2 miliarde de lei pentru BCR
profit erste bankdividende erste bankprofit bcrdividende bcr
Erste Group a raportat, joi, un profit net de peste 1,793 miliarde de euro pentru 2018, mai mare cu 36% fata de 2017 si cel mai bun rezultat din cei 200 de ani de activitate.
"Profitul net anual, care a crescut cu peste o treime, la aproape 1,8 miliarde de euro, nu este doar cel mai bun rezultat al nostru inregistrat vreodata, ci este si un simbol pentru aniversarea noastra de 200 de ani, pentru durabilitatea unui model de afaceri care a schimbat semnificativ regiunea in care suntem si astazi activi.
In acest context, dorim sa impartim rezultatul bun cu actionarii nostri si, prin urmare, vom propune in cadrul adunarii generale anuale un dividend mai mare, in valoare de 1,40 euro pe actiune", a declarat Andreas Treichl, directorul general de la Erste Group Bank AG.
Rezultat a fost sustinut de cresterea cu 7% a depozitelor si a creditelor, imbunatatirea suplimentara a ratei creditelor neperformante la 3,2%.
De asemenea, venitul net din dobanzi a crescut cu 5,3%, iar venitul net din comisioane cu 3,1%.
Potrivit bancii austriece, in Romania, taxa pe active va avea un impact negativ pentru rezultatele operationale ale acestui an 2019, desi, inca nu se stie exact care va fi dimensiunea ei.
De asemenea, datorita faptului ca are o prezenta limitata in Marea Britanie, Erste Group nu anticipeaza un impact semnificativ cauzat de Brexit.
Profitul BCR a crescut de la 668 milioane de lei, la 1,2 miliarde de lei
In acelasi timp, Grupul BCR, detinut de Erste, a incheiat anul trecut cu un profit net de 1,2 miliarde de lei, fata de 668 de milioane de lei in 2017.
Volumul de credite s-a majorat cu 8,7%. Banca a acordat credite noi de retail, de 8 miliarde de lei si a ajuns la o cota de piata de 22% la creditele ipotecare, finantand, in 2018, cumpararea a 13.000 de locuinte.
In acelasi timp, BCR a acordat companiilor credite noi de 7,1 miliarde de lei, dintre care finantari de 5,4 miliarde de lei pentru IMM.
"Din pacate, de la finalul lui 2018 lucram intr-un context economic mai impredictibil ca niciodata. Directia in care ne indreptam in prezent poate influenta puternic generatiile viitoare. Este necesar sa ne asezam cu toi la masa si sa analizam la rece ce functioneaza si ce nu.
Istoria recenta arata ca taxele sectoriale nu ajuta economiile ce o aplica si creeaza neincredere", a declarat Sergiu Manea, directorul executiv al BCR.