Profit de peste 184 de milioane de lei pentru CEC Bank, in primul semestru din 2020
profit cec bankrezultate cec bankcredite cecactive cec
Conform rezultatelor preliminare, neauditate, in primul semestru din acest an, CEC Bank a obtinut un profi net de 184,4 milioane de lei, peste nivelul bugetat, reprezentand aproximativ 49% din profitul inregistrat in tot anul 2019.
Activele totale ale bancii au crescut, in primul semestru, cu circa 10% fata de finele anului 2019, la peste 36 de miliarde de lei.
In primul semestru, veniturile nete din dobanzi au fost stabile, ridicandu-se la circa 555 milioane de lei, in timp ce veniturile nete din comisioane au inregistrat o crestere de 5,4% fata de perioada similara a anului trecut, ajungand la 124 milioane de lei, pe fondul cresterii numarului de clienti si de operatiuni.
Raportul cost - venit a continuat sa se imbunatateasca, situandu-se in partea inferioara a intervalului 50%-55%, fiind in continuare sub media inregistrata in sistemul bancar, desi banca opereaza cea mai extinsa retea teritoriala, de peste 1.000 de unitati.
Sursele atrase de la clienti au crescut cu 8% fata de sfarsitul anului trecut, depasind 30 de miliarde de lei, persoanele fizice avand o pondere de 75%. Pe segmentul persoanelor fizice, cresterea a fost de peste 5%, iar, pe segmentul persoanelor juridice, de peste 17%.
Portofoliul de credite, la valoare bruta, acordate clientelei a crescut cu circa 3% fata de sfarsitul anului trecut. In cazul persoanelor fizice, cresterea a depasit 4% la nivelul intregului portofoliu, urcand la aproape 10% in cazul creditelor pentru locuinte.
In cazul creditelor acordate companiilor, banca a inregistrat o crestere de circa 3% a portofoliului, creditele de investitii si cele pentru finantarea activitatii curente inregistrand ritmuri de crestere relativ egale.
Banca si-a intensificat activitatea pe piata titlurilor de stat, soldul activelor de aceasta natura crescand la 12,7 miliarde de lei, fata de 7,7 miliarde, in decembrie 2019.
In conditiile cresterii activelor CEC Bank cu circa 10%, peste ritmul de crestere mediu la nivelul sistemului bancar (4,7%), cota de piata a CEC Bank a crescut de la 6,64%, la sfarsitul lui 2019, la 6,96%.
Rata creditelor neperformante a crescut la 6,49%. Cresterea a fost determinata, in principal, de modificarea reglementarilor privind modul de raportare, incepand cu data de 30 iunie 2020, anumite categorii de active (RMO, depozite la banci) nemaifiind incluse in baza de calcul, iar expunerile neperformante nemaifiind diminuate cu valoarea provizionului pentru dobanda depreciata (unwinding).
Banca inregistreaza o acoperire confortabila a creditelor neperformante cu provizioane si garantii, de peste 210%.
In primul semestru, CEC Bank a inregistrat cheltuieli cu ajustari pentru pierderi asteptate aferente creditelor in valoare de circa 100 de milioane de lei, tinand cont de perspectivele de deteriorare a indicatorilor macro-economici.
La sfarsitul primului semestru din 2020, rata fondurilor proprii totale se situa la circa 25,65%, semnificativ peste nivelul cerintei globale de capital aplicabila bancii. Rata de rentabilitate a capitalurilor a fost de 9,02%.
In contextul crizei COVID-19, banca a acordat amanari la plata in cazul a peste 14.000 de clienti (persoane fizice si juridice), din care peste 10.000 de clienti au apelat la solutiile proprii ale bancii, iar peste 4.000 de amanari la plata au fost acordate in baza OUG 37/2020.
De asemenea, toti clientii bancii au beneficiat de acces gratuit la aplicatia de Mobile Banking, timp de 6 luni.