Profit de 3,6 miliarde lei pentru sistemul bancar romanesc in prima parte a anului
banciprofitcrediteinflatieroborbnrbanci romanesti
Institutiile bancare din Romania au inregistrat un profit de 3,6 miliarde lei in primele sase luni din an. Profitul este mai mare cu aproximativ 1 miliard de lei comparativ cu aceeasi perioada din 2017, cand a fost 2,7 miliarde lei, arata Banca Nationala a Romaniei.
Profitul obtinut de bancile de la noi in prima jumatate a anului curent nu intrece doar suma inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, ci si perioadele similare din anii anteriori lui 2017 (2,41 miliarde lei in 2016 si 1,18 miliarde lei in 2015). Mai mult decat atat, profitul din acest an depaseste chiar profitul realizat de banci in primul semestru al anului 2008, care s-a cifrat la 2,01 miliarde lei.
In anii precedenti, insa, profiturile contabile ale bancilor s-au transformat in pierderi fiscale, la final de an financiar, dupa ce institutiile bancare si-au dedus pierderile din anii anteriori. In acest an, bancile nu vor mai putea sa-si deduca total pierderile, conform noilor reglementari.
Specialistii considera ca la baza profiturilor bancare stau taxele si impozitele mici, descoperirea provizioanelor, licitatiile pe piata titlurilor de stat, tendintele digitale, cursul valutar stabil si dobanzile scazute, mentionand ca institutiile de credit au ocolit marile proiecte de investitii.
Datele Bancii Centrale mai arata ca cele 35 de institutii bancare de la noi, dintre care 7 sunt sucursale ale bancilor straine, au un indicator mediu de solvabilitate de 20,07%, in crestere fata de cel de anul trecut, in conditiile in care nivelul impus de BNR este de minimum 8%. Gradul de creante depreciate a fost, la 30 iunie, de 2,42% din totalul creditelor.
Rata medie a creditelor neperformante se ridica la 5,71%, conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE), in scadere fata de 8,32% cat era la jumatatea anului trecut. Raportul dintre creditele acordate si depozitele atrase este de 75,22%, potrivit datelor BNR.