Privatul in viteza, statul la relanti
autostrazi romaniastatul romanmetrou drumul tabereifirst bank
De la reintoarcerea capitalismului (ala cum este el) in Romania si dupa apartia companiilor locale sau multinationale, s-a dezvoltat si piata de fuziuni si achizitii.
In urma celor mai multe astfel de operatiuni, are loc un asa-numit... rebranding. Se schimba abordarea sau actionariatul, se schimba si fata/interfata companiei respective.
Asa s-au transformat dialog in Orange, Connex in Vodafone, Cosmote in Telekom sau magazinele Real in Auchan.
In ceea ce priveste bancile, BRD a primit patratul ros-negru al "mamei" Societe Generale, Banca Agricola a primit capriorii Raiffeisen.
La fel, a ajuns langa acronimul BCR, simbolul economisirii de la Erste Bank; la Bancpost sigla Eurobank, iar, de la 1 ianuarie 2019, va veni scutul cu bordura tricolora al Bancii Transilvania.
In sistemul bancar din Romania, cea mai recenta schimbare de proprietar si, in cele din urma, de... look, a fost suferita de Piraeus Bank Romania care a devenit First Bank.
In toate cazurile de mai sus, deci, si in acesta, rebrandingul presupune inlocuirea tuturor simbolurilor vechi cu altele total diferite.
In primul rand, aspectul sucursalelor. Ce este de remarcat, cu ochiul liber, cand vine vorba despre aceste schimbari? Ca muncesc pe branci pentru a le realiza firme private de constructii si de amenajari interioare.
In cea mai circulata zona din Bucuresti, intr-o seara de vineri, dupa terminarea programului bancii, lucratorii s-au pus pe treaba. In cateva minute, usa circulara a fost demontata, iar cea noua era gata sa-i ia locul.
Pentru cei ce reamenajau spatiul, au urmat inca doua zile de munca. Pentru ei, trebuie sa fie punct ochit, punct lovit, iar zilele de weekend, in care banca nu are program, sunt ideale. Nu poa' sa se trezeasca banca, luni, ca nu este lasata sa faca bani...
Ei bine, luni dimineata, in jurul orei 6.30 (!) identitatea vizuala a Piraeus Bank Romania disparuse, aparand, in schimb, tot ce tine de First Bank. La ora aceea, se mai dadea cu aspiratorul, se faceau ultimele retusuri...
De ce au muncit respectivii in draci? Pentru ca stiu ca, daca se tin de promisiune, daca lucreaza repede si bine, clientul, oricare ar fi el (dar mai ales cand vine vorba despre o banca), tot la firma lor va apela.
Acum, poate sa dea cineva macar un singur exemplu de... lucrare, de orice anvergura, terminata la timp, al carei beneficiar este vreo autoritate centrala sau locala de la noi, unde un (fost) ministru al Transporturilor promitea ca-si va instala cortul pe santierul autostrazii Bucuresti-Brasov?
Pe aici, de la extrem de necesara sus-mentionata autostrada si alte drumuri de "mare viteza", pana la renovarea de parcuri, totul se taraganeaza...
...si are drept culme "metroul din Drumul Taberei", deja sinonim cu pastele cailor, zborul porcului, calendele grecesti, inghetarea iadului…
Lucrarile au inceput la jumatatea lui 2011. Copiii nascuti in acel an merg (desigur, nu cu metroul) deja la scoala si la cum stau (la propriu) lucrurile s-ar putea sa ajunga (nu cu metroul) la facultate…
Foto: pexels.com