Privatizarile ridica Romania in ochii investitorilor
romaniaprivatizarixtbanaliza
Romania ar putea trece de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta, in 2014, datorita privatizarilor, companiilor private in cautarea unor surse alternative de finantare si reformelor propuse in domeniul reglementarii pietei, potrivit unei analize realizate de XTB Romania.
Dupa succesul inregistrat de listarile din acest an a doua dintre cele mai importante companii detinute de stat in domeniul energetic, Nuclearelectrica si Romgaz, Guvernul are in plan listari pe bursa ale unor pachete semnificative din actiunile Hidroelectrica si Electrica.
“Seria de privatizari prevazute pentru anul 2014 la Bursa de Valori Bucuresti va avea o contributie semnificativa in dezvoltarea pietei de capital autohtone, pentru ca investitorii vor avea astfel acces la unele dintre cele mai importante companii din sectorul energetic din Romania. Acest lucru va duce la cresterea lichiditatii si la prezenţa unor noi investitori pe piata de capital”, a declarat Tadeusz Kuropatwinski, general manager XTB Romania.
Un alt impuls pentru dezvoltarea pietei va fi reprezentat de reorientarea companiilor private spre bursa de valori ca sursa de finanţare, avand in vedere dificultatile intampinate in obtinerea unor credite bancare. Acest lucru trebuie insa corelat cu disponibilitatea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de a deveni mai deschisa pentru companiile private, spre exemplu prin reducerea costurilor.
Exista, deja, companii care s-au orientat spre bursa in detrimentul imprumuturilor bancare, cel mai recent exemplu fiind AdePlast. Desi listarea companiei nu s-a finalizat, acesta este un prim pas care ar putea determina mai multe companii private sa incerce listarea pe bursa principala din Bucuresti.
Un obstacol in dezvoltarea pietei de capital este reprezentat de multitudinea reglementarilor care sunt in vigoare in acest moment in Romania. Totusi, suntem incurajati de faptul ca cei mai importanti doi actori din piata, BVB si Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), si-au exprimat dorinta de a reduce numarul reglementarilor si de a imbunataţi cadrul legal existent.
Noul CEO al BVB si-a exprimat deja opinia cu privire la faptul ca piata de capital si bursa de valori trebuie sa fie mai ieftine pentru a deveni mai competitive. ASF deja a anuntat ca are in plan reducerea numarului de reglementari din piata, incepand cu modernizarea legislatiei care reglementeaza activitatea SIF-urilor, precum si legislatia aferenta pietei Forex.