Principalele banci din Europa continua sa se foloseasca de paradisurile fiscale pentru a-si contabiliza profiturile
paradisuri fiscaleimpozitemultinationalebancisistem bancar
Principalele banci europene inregistreaza anual 20 de miliarde de euro (sau 14% din profiturile lor totale) in paradisuri fiscale, arata un raport al EU Tax Observatory, institutul de cercetare independent, cofinantat de Uniunea Europeana.
Acest procent a fost stabil din 2014, in pofida faptului ca au devenit obligatorii raportarile pentru fiecare tara in parte, sustin analistii.
Exista 17 juristictii cu reguli fiscale foarte relaxate, la care apeleaza bancile europene, se arata in raport. Este vorba despre: Bahamas, Bermuda, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Guernsey, Gibraltar, Hong Kong, Irlanda, Insula Man, Jersey, Kuweit, Luxemburg, Macao, Malta, Mauritius, Panama si Qatar.
"Asta sugereaza ca profiturile inregistrate in paradisuri fiscale sunt in principal transferate din tarile unde are loc productia serviciilor", estimeaza expertii EU Tax Observatory.
Aproximativ 25% din profiturile obtinute de bancile europene din esantionul institutului de cercetare sunt inregistrate in tari cu o rata de impozitare efectiva mai mica de 15%. Utilizarea paradisurilor fiscale variaza considerabil de la banca la banca. Procentul mediu al profiturilor inregistrate in paradisurile fiscale este de aproximativ 20% si variaza de la 0% pentru noua banci la maximum 58%.
"Cota medie efectiva de impozitare platita de bancile din esantionul nostru este de 20%, cu un minim de 10% si un maxim de 30%. Sapte banci prezinta o rata de impozitare efectiva deosebit de scazuta, sub sau egala cu 15%", se mai arata in raport.
Lista principalelor banci care apeleaza la paradisuri fiscale
HSBC, Deutsche Bank si Societe Generale sunt trei entitati bancare amintite in studiul celor de la EU Tax Observatory. Despre grupul britanic HSBC, de exemplu, aflam ca peste 62% din profiturile sale inainte de impozitare au fost contabilizate in paradisuri fiscale intre 2018 si 2020, fata de 49,8% pentru grupul italian Monte dei Paschi (BMPS) care se situeaza pe pozitia a doua.
Banca britanica Standard Chartered (29,8%) este ocupanta pozitiei urmatoare in clasament, in timp ce grupurile germane Deutsche Bank si NordLB se situeaza pe locurile patru si cinci.
Raportul integral poate fi consultat aici