Primul trimestru din 2019 a adus o inasprire semnificativa a standardelor de creditare
standarde creditareinasprire crediteconditii creditecredite romania
Sondajul efectuat trimestrial de Banca Nationala a Romaniei privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei arata ca, in primul trimestru din 2019, s-a constatat inasprirea semnificativa a standardelor de creditare.
Inasprirea conditiilor s-a manifestat atat pentru imprumuturile destinate achizitiei de locuinte si terenuri, cat si pentru creditele de consum acordate populatiei.
Pe segmentul companiilor nefinanciare, bancile au mentinut constante standardele de creditare comparativ cu trimestrul anterior.
In trimestrul al doilea din 2019, bancile inasprirea marginala a standardelor de creditare, in cazul imprumuturilor imobiliare, si inasprirea moderata pentru creditele de consum destinate populatiei.
In cazul companiilor nefinanciare, asteptarile bancilor pentru urmatorul trimestru sunt de inasprire marginala a standardelor de creditare.
Din punctul de vedere al institutiilor de credit, pretul proprietatilor rezidentiale a inregistrat, in primul trimestru din aces an, o crestere marginala, contrar asteptarilor de scadere semnificativa din trimestrul anterior.
Pentru trimestrul al doilea din 2019, bancile anticipeaza o evolutie relativ constanta a preturilor imobilelor.
Cererea pentru imprumuturile ipotecare a crescut marginal, in primul trimestru al anului curent, in ciuda estimarilor bancilor de scadere semnificativa a acesteia.
Asteptarile pentru trimestrul al doilea sunt de continuare a tendintei ascendente a cererilor de credite ipotecare, insa marginal.
De asemenea, numarul solicitarilor de credite ipotecare respinse de institutiile de credit a crescut semnificativ, in primul trimestru din 2019.
Cererea a crescut marginal pentru imprumuturile destiate cumpararii de locuinte si terenuri si a scazut semnificativ in ce priveste creditele de consum acordate gospodariilor.
Standardele de creditare pe segmentul imprumuturilor de consum acordate populatiei au inregistrat o inasprire semnificativa, factorii care au contribuit fiind deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR si asteptarile legate de situatia financiara a populatiei.
Termenii contractelor de credit de consum acordate in primul trimestru din 2019 au consemnat urmatoarele modificari: restrictivitate in crestere moderata la nivelul spread-ului ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBOR la o luna, inasprirea semnificativa determinata de reglementarile privind ponderea maxima a serviciului datoriei in venitul lunar.
Cererea pentru creditele de consum s-a redus semnificativ, in primul trimestru din 2019, in concordanta cu estimarile bancilor din trimestrul precedent.
La toate categoriile de credite de consum, au fost inregistrate diminuari ale cererii: semnificative pentru segmentele de imprumuturi garantate si negarantate cu ipoteca si, respectiv, moderata in cazul cardurilor de credit. In acest context, rata respingerilor solicitarilor de credite destinate consumului a avansat semnificativ.
Pentru trimestrul al doilea, bancile previzioneaza diminuarea moderata a cererii pentru toate categoriile de credite de consum acordate populatiei.
In cazul companiilor nefinanciare, cererea a consemnat o reducere moderata. In functie de dimensiunea companiilor, se observa o diminuare semnificativa a cererii de credite in cazul companiilor mari si o scadere moderata in cel al companiilor mici si mijlocii.
Pentru urmatorul trimestru, cererea de finantare a companiilor este de asteptat sa evolueze relativ constant pentru intreg sectorul, in timp ce, pentru firmele mici si mijlocii, este preconizata o crestere moderata.
Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie si are la baza un chestionar, trimis primelor 10 banci alese in functie de cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Cele 10 institutii detin aproximativ 80% din creditarea acestor sectoare.