Presedintele Consiliului Fiscal, semnal de alarma dupa prabusirea Valley Silicon Bank. Ce se intampla cu pietele financiare
consiliul fiscaldaniel daianusilicon valleyvalley silicon bank
Prabusirea brusca a unui creditor de top din Silicon Valley starneste reactii si la noi in tara. Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, sustine ca prabusirea bancii Silicon Valley Bank a starnit "valuri" si un posibil efect de contagiune.
"Este foarte bine ca autoritatile americane au intervenit rapid si au reiterat angajamentul de garantare a depozitelor de pana la 250.000 dolari. Dar cele mai multe depozite de la SVB (peste 90%) nu erau garantate. Totusi, sunt semne ca Guvernul federal va incerca sa ofere despagubiri posesorilor de depozite neasigurate.
Se va comenta mult pe seama acestui episod, care arata din nou interconectarea din pietele financiare, fragilitati multiple. Randurile de fata subliniaza doua aspecte care explica, fie si partial, de ce cazul SVB era scris pe perete, cum spun americanii.
In primul rand, este vorba inca despre sub-reglementarea sistemului financiar, mai ales a sectorul bancar umbra (non-banci care efectueaza operatiuni de creditare), ce este de neinteles. Fonduri mari au migrat catre zonele subreglementate si este inexplicabila inactiunea reglementatorilor in aceasta privinta - desi de ani de zile aceasta situatie este semnalata in documente ale BCE, FMI, Fed, BoE, ESMA etc. A fost si episodul din februarie cu fonduri de pensii in Marea Britanie, care facusera plasamente in gilts (obligatiuni guvernamentale) si care, prin marcarea la piata (mark to market) au suferit pierderi importante in portofolii. Iar BoE a intervenit pentru a calma apele", a declarat Daianu.
In opinia expertului, nu numai ca sunt parti ale sistemului financiar sub-reglementate, dar au existat presiuni mari in ultimii ani de relaxare a sistemului de reglementare introdus dupa criza financiara.
"Nici standardele de creditare nu sunt, probabil, suficient de riguroase. Nereglementat este domeniul kripto, in care a fost adanc implicata banca Signature din New York. Iti sta mintea cand citesti ca o banca finanteaza prin excelenta firme din domeniul krypto; este ca si cum ai finanta jocuri de noroc, scheme Ponzi. Iar reglementatorii parca au inchis ochii", a mai punctat Daniel Daianu.
Daniel Daianu: "Morala este dubla"
"Morala este dubla: reglementarea trebuie sa fie adecvata (severa), sa acopere toate sectoarele din piata financiara, sa nu se tolereze leverage mare; politica monetara nu poate avea o singura tinta intr-un mediu atat de complex si cu atat de multe fragilitati. Este de salutat faptul ca multe banci, inclusiv in Romania sunt bine capitalizate si cu lichiditati mari. Si este bine ca sectorul bancar umbra nu este dezvoltat in Romania", a subliniat acesta.
Foto: pixabay.com