Presedintele Consiliului Fiscal: Romania trebuie sa recantareasca toate cheltuielile, sa amane din ele, inclusiv cheltuieli militare
consiliul fiscaldaniel daianurecesiune economicasomaj tehnicratecredite
Presedintele Consiliului Fiscal din Romania, Daniel Daianu, sustine ca Executivul Romaniei trebuie sa faca eforturi pentru a tine in frau deficitul bugetar, sa isi recalculeze cheltuielile si sa se foloseasca pe cat posibil de resursele europene. Daianu sustine ca unele cheltuieli ar trebui amante, recantarile si se refera, spre exemplu la cele militare. "Trebuie sa recantarim toate cheltuielile, sa amanam din ele, inclusiv cheltuieli militare. In opinia mea, cheltuiala pentru sanatate echivaleaza cu cheltuiala pentru arsenal militar", sustine Daianu. Nu in ultimul rand, presedintele CF sustine ca pensiile nu ar trebui majorate "sub nicio forma" cu 40%, ci, poate, in cazul pensiilor mici, sa se aplice o crestere cu rata inflatiei.
Din punct de vedere economic, Romania trebuie sa isi faca calculele foarte bine si sa cheltuiasca banii in mod responsabil. Sa isi maximizeze absorbtiile de fonduri europene si sa distribuie banii in circuitul intern, astfel incat deficitul bugetar sa fie tinut sub control, iar sistemul medical sa beneficieze de resursele necesare luptei impotriva noului coronavirus, sustine Daniel Daianu.
Presedintele Consiliului Fiscal spune, de asemenea, ca nu ar trebui luata in calcul majorarea pensiilor cu 40% ci poate o crestere a pensiilor mici, raportata la rata inflatiei.
“Deficitul pe care noi il prognozasem, de 4%, fara cresterea pensiilor in acest an nu este un scenariu cu care se mai poate lucra (…) Ceea ce s-a anuntat azi in sedinta de la Cotroceni arata ca se lucreaza la o restructurare, nu la o simpla rectificare, a logicii constructiei bugetului, atat cat se poate.
Noi trebuie sa regandim constructia bugetului, sa folosim la maximum fonduri europene, sa cautam sa obtinem de la Comisie o amanare a cofinantarilor, astfel incat sa nu fie grevat bugetul public, care si asa este foarte sarac. Intelegem ca, desi s-au relaxat regulile fiscale in Uniunea Europeana, aceasta nu inseamna ca poti sa faci orice, sa cheltuiesti oricat.
Nici nu avem puterea economica, nu avem dimensiunea veniturilor fiscale din alte tari, astfel incat trebuie sa incercam sa controlam un deficit bugetar care foarte usor se poate duce dincolo de 7% din Produsul Intern Brut. Deci, Romania trebuie sa-si mentina accesul la finantare pe piata interna si pe piata externa. Trebuie sa recantarim toate cheltuielile, sa amanam din ele, inclusiv cheltuieli militare. In opinia mea, cheltuiala pentru sanatate echivaleaza cu cheltuiala pentru arsenal militar. Razboiul este de alta natura, dar tot razboi este. Sa amanam din unele investitii care nu sunt urgente. Trebuie sa ne gandim si la acele cheltuieli rigide, sub nicio forma cresterea pensiilor cu 40%… Nu stiu, se poate contempla o crestere cu rata inflatiei si m-as adresa numai celor mai mici pensii, nu tuturor pensiilor, intre care unele sunt foarte mari”, a afirmat luni Daianu, la Digi 24.
Citeste si:
In sfarsit, o veste buna: Romania investeste bani de la buget in cultura si civilizatia Levantului
"Bugetul nu e un sac fara fund"
In ceea ce priveste amanarea platii ratelor la credite promovata de Guvern pentru o perioada de pana la 9 luni, Daianu sustine ca el ar fi optat pentru o perioada de maximum 6 luni.
“Trebuie sa fie ajutati cei mai vulnerabili, cei care intr-adevar nu mai pot. Si somajul tehnic nu afecteaza toata populatia care poate lucra in Romania. Cei care sunt in somaj tehnic si, eventual, nu mai pot sa plateasca, merita sa fie ajutati. Aceasta logica este valabila si in ceea ce priveste amanarea ratelor. Eu nu m-as fi dus la 9 luni, eu m-as fi dus la 6 luni. In viata trebuie sa gandesti si asa: vad si fac. Nu impui niste termene, nu am niste coordonate de aplicare… Bugetul public nu este un sac fara fund. Nu avem cum. Nu vom putea sa ne ajutam, nu vom putea sa alimentam, sa dam resurse primului front daca vom intra in acest carusel al amanarilor foarte lungi", a spus presedintele CF.
"Toate institutiile care au utilitate publica ar trebui sa renunte la bonusuri"
Daniel Daianu sustine, de asemenea, ca “in entitatile publice trebuie ca toate dividendele sa mearga la bugetul public, sa nu mai existe bonusuri".
"Toate institutiile care au utilitate publica ar trebui sa renunte la bonusuri. Am vazut rezistenta la acea taxa de solidaritate, insa acea taxa de solidaritate are o logica si are o anumita adancime a semnificatiei. Daca nu vom intelege ca trebuie sa ne ajutam in primul rand noi intre noi, va fi greu ca altii sa aiba intelegere pentru Romania. Poate ca vom reusi sa luam din acei 100 de miliarde de euro anuntati de presedintele Comisiei Europene, poate 1 miliard de euro. Avem fonduri structurale si de coeziune din care trebuie sa absorbim cat mai mult. Avem o cota la Fondul Monetar International pe care o putem utiliza, dar sa nu credem ca va exista ingaduinta fata de noi daca nu vom cauta sa ne ajutam acasa. Trebuie sa existe reguli de frugalitate acasa, care sa vizeze pe toata lumea”, a mai spus Daniel Daianu.
De asemenea, presedintele CF sustine ca efectele economice post-pandemie vor fi severe. "Recesiunea va fi severa", sustine acesta, care este de parere ca tot economia nu poate fi stimulata in aceasta perioada si, deci tot ce pot face decidentii acum este sa protejeze capitalul uman si sa diminueze "inevitabilele stricaciuni care rezulta din aceasta lupta principala".
Citeste si:
Bancile refuza amanarea ratelor? Ce pot face clientii