Bursa japoneza a inregistrat luni un declin dramatic, cu o scadere de 12,40%, cea mai severa intr-o singura zi, pe fondul temerilor legate de o posibila recesiune in Statele Unite ale Americii si a aprecierii yenului. Indicele principal, Nikkei-225, a coborat la 31.458,42 puncte, pierzand 4.451,28 puncte fata de sesiunea precedenta.
Acest declin sever a avut efecte imediate si asupra pietelor din alte tari, inclusiv pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care a inregistrat o scadere de 3% la deschiderea sesiunii de luni. Aceasta reprezinta cel mai mare declin pe piata romaneasca de la inceputul razboiului din Ucraina, indicand o reactie globala la incertitudinile economice si geopolitice actuale. Putem spune, asadar, ca ceea ce s-a intamplat pe pietele bursiere la inceputul lunii august reprezinta un avertisment clar atat pentru investitori, cat si pentru decidentii de politici fiscale si monetare privind perspectivele economiei.
Potrivit unei analize XTB, viteza cu care datele economice s-au inrautatit este destul de ingrijoratoare. In acelasi timp insa, trebuie sa ne uitam si peste ceea ce s-a intamplat marti, redresarea de pe bursa japoneza fiind aproape pe masura declinului de luni: de la -12,4%, Nikkei 225 a recuperat a doua zi 10,2%. Astfel, specialistii XTB apreciaza ca “sperante pentru o sesiune favorabila sunt incurajate de deschiderea pozitiva, desi relativ modesta in raport cu declinul sesiunilor anterioare, pentru indicele german DAX, indicii futures pe S&P500 si BET de la Bucuresti.”.
Sigur, intrebarea de baza ramane in picioare. Ne-am confruntat cu o simpla zvacnire nervoasa a bursei japoneze sau avem in fata primul episod dintr-o incetinire globala de proportii? Acest episod pare sa pre-semnalizeze o perioada de volatilitate chiar inaintea toamnei. Toamna care se va dovedi a fi agitata din toate punctele de vedere, mai ales tinand cont de actualele tensiuni geopolitice la nivel global si de alegerile electorale din Statele Unite si nu numai.
Intorcandu-ne la Romania, specialistii XTB sustin ca in tot acest context agitat, prudenta este cuvantul de baza cu care trebuie sa incepem orice discutie in perioada urmatoare. “O criza globala nu este inevitabila, dar semnalul este clar unul de prudenta, in construirea bugetelor individuale, dar si ale firmelor si tarilor”, spune Claudiu Cazacu de la XTB. “România, cu deficitul bugetar deja la 3,6% în prima jum?tate a anului, are nevoie s? introduc? un alt scenariu în privin?a posibilit??ilor de echilibrare a cheltuielilor cu sursele de finan?are.”, mai transmite el.
Citeste si: Usor cu imprumuturile la banci! Chiar daca BNR a taiat din dobanda, inca trebuie sa te gandesti de 10 ori inainte de a lua un credit
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si