Vrei sa iti cumperi o locuinta in Romania si te gandesti la accesarea unui credit imobiliar pentru a face acest pas important in viata ta. Singura problema este ca tu lucrezi in strainatate si iti castigi salariul intr-o alta moneda, contractul tau de munca figurand in baza de date a altui stat. Oare mai poti accesa un credit imobiliar in Romania in aceasta situatie? Iti raspundem la aceasta intrebare in randurile urmatoare!
Pe scurt, raspunsul este unul afirmativ. Poti sa accesezi un credit imobiliar in Romania chiar daca tu lucrezi in strainatate si iti castigi banii intr-o alta moneda. Mai mult decat atat, aceasta situatie se poate dovedi chiar avantajoasa pentru tine. In cazul in care salariul tau este girat pe cardul de salariu in euro, atunci iti va fi mai usor sa rambursezi un credit imobiliar in euro, deoarece nu vei mai pierde niciodata bani din cauza conversiei valutare.
Sigur, ai putea sa spui ca acelasi avantaj exista si in cazul in care veniturile tale ar fi in lei in cazul in care platesti un credit tot in lei. Insa, piata imobiliara este influentata in primul si primul rand de cursul monedei euro. Romania isi propune tranzitia catre moneda unica europeana in perioada urmatoare, asa ca este normal sa se intample asa.
Daca iei in calcul accesarea unui credit imobiliar in Romania cu venituri salariale obtinute in strainatate, este important sa stii ca exista cateva conditii pe care trebuie sa le indeplinesti. In primul rand, trebuie sa prezinti garantii reale, respectiv o ipoteca imobiliara prin constituirea unui cash colateral asupra depozitelor colaterale. Apoi, este nevoie sa prezinti documente traduse legalizat care sa demonstreze realizarea veniturilor in strainatate.
Printre aceste documente se numara un act emis de angajator care sa cuprinda toate detaliile necesare referitoare la salariul tau. Acest document trebuie prezentat atat in forma originala, cat si intr-o copie tradusa si legalizata. De asemenea, in aceasta categorie mai intra si contractul de munca sau contractele in cazul persoanelor cu mai multe locuri de munca. Bineinteles, si acestea trebuie traduse si legalizate.
Dupa caz, mai este nevoie si de actele aditionale aferente contractului de munca. In plus, la dosar mai trebuie adaugata dovada prin care autoritatea fiscala a tarii a luat in evidenta modul in care sunt realizate veniturile.
Citeste si: Cele 5 conditii obligatorii ca sa poti lua un credit ipotecar in 2024, de la orice banca
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Salariul mediu net in 2025: Ce prognozeaza fostul ministru de Finante pentru romani?
"Secretul" productivitatii padurarilor. Are legatura cu lantul de drujba!
O situatie in care salariatul comite o abatere disciplinara clara, dar legea interzice sanctionarea sa
Partenerii nostri
Testarea salariatilor cu etilotestul. LEGALA sau nu? Specialistii explica
Concedierea pentru inaptitudine. Plati compensatorii si alte OBLIGATII ale angajatorilor
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Ce tratament FISCAL va avea in 2025?
[INFOGRAFIC] Plafoane de incasari si plati in numerar in 2025
Informare ONRC privind incadrarea corecta a activitatilor economice in CAEN Rev.3