Potential de crestere imens pentru cardurile de credit: numai 3 din 10 romani au un astfel de produs
carduri rate fara dobandacarduri credit romaniaplata card rate
Cele mai recente statistici ale Bancii Nationale a Romaniei arata ca romanii au peste 19,201 milioane de carduri, inclusiv co-branded si cu functie de moneda electronica. Din total, aproape 2,9 milioane de carduri aveau functie de credit. Dar care este numarul romanilor care au, efectiv, un astfel de card?
La aceasta intrebare a raspuns un sondaj Finzoom realizat in randul utilizatorilor de
internet din tara noastra.
Conform cercetarii, trei din zece romani au carduri de credit. Majoritatea respondentilor si-au facut unul pentru a avea o rezerva de bani, iar achizitiile cu plata in rate este in topul preferintelor.
Astfel, 30% dintre respondenti au un card de credit, 70% au cel putin un card de debit, iar 24% nu au niciun card. Cifrele arata un potential imens de crestere, in special pentru cardurile de credit.
In multe state europene si in SUA, multi consumatori au mai multe carduri de credit.
Intrebati care a fost principala motivatie pentru contractarea unui card de credit, cei mai multi (32%) au nominalizat nevoia de a avea acces la o suma de rezerva, pe locul doi fiind intentia de a face achizitii importante, cum ar fi produsele electrocasnice, cu plata amanata.
Cardurile cu rate fara dobanda sunt cele mai cautate
Legat de caracteristicile cardului de credit considerate cele mai importante, pe primul loc este sistemul de rate fara dobanda, nominalizat de 25% dintre respondenti.
Pe locurile urmatoare sunt taxele si comisioanele pe locul (22% dintre respondenti) si rata dobanzii (18% dintre respondenti).
Oferta de pe piata bancara din Romania include carduri de credit care ofera intre 3 si 24 de rate fara dobanda.
In ceea ce priveste utilizarea cardurilor de credit, pe primul loc sunt achizitiile de electrocasnice (19%), urmate de platile la supermarket (18%) si achizitiile online (17%).
Numai 11% dintre respondenti folosesc cardul de credit pentru retrageri de numerar, operatiune pentru care nu se mai aplica beneficii precum perioada de gratie, iar majoritatea bancilor percep dobanzi mai mari decat pentru platile la comercianti.
Sondajul privind utilizarea cardurilor de credit a fost realizat online, de Finzoom, la cererea CEC Bank, in septembrie, pe un esantion de peste 2.000 de respondenti din toata tara.
Foto: pexels.com