Poprirea pe salariu este tot mai des intalnita in randul romanilor care nu si-au achitat datoriile catre stat, prin aceasta masura incercandu-se recuperarea banilor datorati. De asemenea, tot cu o poprire pe salariu se pot confrunta si cei care nu si-au achitat la timp ratele dintr-un imprumut, aceasta masura putand fi aplicata si de o institutie creditoare. Totusi, sunt cazuri in care este ilegal sa ti se ia banii de pe card, iar despre aceste situatii vom vorbi si noi in randurile de mai jos!
In primul si primul rand insa, trebuie sa intelegem ce este de fapt aceasta poprire pe salariu. Pe intelesul tuturor, poprirea pe salariu este o masura legala prin care o parte din venitul lunar al unui angajat este retinuta direct de catre angajator si transferata unui creditor pentru a acoperi o datorie. Aceasta procedura este reglementata de Codul de Procedura Civila din Romania si se aplica in situatiile in care un debitor nu si-a achitat la timp datoriile, iar creditorul a obtinut o hotarare judecatoreasca sau un alt titlu executoriu.
Potrivit Art. 787 din Codul de Procedura Civila, in termen de 5 zile de la comunicarea popririi, tertul poprit este obligat “sa consemneze suma de bani, daca creanta poprita este exigibila, sau, dupa caz, sa indisponibilizeze bunurile mobile incorporale poprite si sa trimita dovada executorului judecatoresc, in cazul popririi infiintate pentru realizarea altor creante decat cele aratate la pct. 2.”.
De asemenea, tertul poprit este obligat “sa plateasca direct creditorului suma retinuta si cuvenita acestuia, in cazul sumelor datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau de alocatie pentru copii, precum si in cazul sumelor datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii. La cererea creditorului, suma ii va fi trimisa la domiciliul indicat sau, daca este cazul, la resedinta indicata, cheltuielile de trimitere fiind in sarcina debitorului.”.
Practic, angajatorul este obligat in situatia in care un angajat este executat silit de o banca, de un IFN, de un recuperator de creante sau de alte persoane fizice sau juridice sa opreasca banii din salariu si sa ii trimita la executor.
Atentie, insa! Conform legislatiei in vigoare, poprirea pe salariu poate fi pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii, sau pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii. Potrivit specialistilor de la indrumari-juridice.eu, daca ai o singura poprire, executorul are voie sa iti popreasca pe salariu cel mult o treime. Daca ai doua sau mai multe popriri pe salariu, executorul are voie sa iti puna poprire pe jumatate din venitul tau salarial. Orice poprire pe salariu care depaseste 50% din venitul tau este ilegala.
In cazul in care consideri ca poprirea pe salariu a fost instituita in mod nejustificat, trebuie sa stii ca exista solutii. Cea mai importanta este aceea de a face o contestatie la executare, respectiv o cerere de chemare in judecata. Potrivit legislatiei in vigoare, contestatia la executare se poate face doar in termen de cel mult 15 zile de la momentul in care s-a facut comunicarea sau instiintarea instituirii popririi.
Citeste si: Romania e o tara unde se castiga peste 1.000 de euro net pe luna, in general
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si