Poprirea electronica va fi functionala in Romania, din 26 octombrie. Ce e poprirea electronica
poprire electronicaanafdebirocratizaredigitalizare
Poprire electronica 2020: Presedintele ANAF, Mirela Calugareanu, a declarat intr-un interviu acordat Profit.ro, ca institutia pe care o conduce a finalizat poprirea electronica. Noul mecanism va fi pus in functiune din 26 octombrie, fiindca pana in 25 octombrie, Guvernul a suspendat popririle si executarile, ca masuri de ajutorare a populatiei in contextul pandemiei de coronavirus.
Poprirea electronica, din 26 octombrie
''Am finalizat poprirea electronica. Va fi utilizata, insa, abia dupa ce expira suspendarea masurilor de executare silita si reluam operatiunile. De pe data de 26 octombrie va fi functionala'', a declarat sefa ANAF, pentru Profit.ro.
Romanii trebuie sa stie ca obligatiile fiscale scadente incepand cu martie 2020 si neachitate pana la 25 octombrie 2020, nu sunt considerate restante si nici nu se calculeaza si nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru acestea.
Ce e poprirea electronica?
ANAF propune un nou mecanism pentru automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare de catre organele fiscale, in limita sumelor inscrise in actele de executare silita.
Astfel, disponibilitatile banesti existente in conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi bancare si, astfel, nu se vor produce sincope in activitatea desfasurata de acestia, sustine Fiscul, intr-un comunicat trimis, miercuri, StartupCafe.ro.
Ridicarea masurilor de executare silita prin poprire bancara va fi realizata cu operativitate, in timp real, avand in vedere ca incetarea masurii de infiintare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al A.N.A.F, pe baza schimbului rapid de informatii cu institutiile de credit.
Poprire electronica 2020: Avantaje pentru contribuabili
Un avantaj considerabil pentru contribuabili il reprezinta si faptul ca nu mai este necesara deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, in vederea ridicarii popririlor bancare.
ANAF si-a propus si scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a incetarii masurilor de executare silita, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare/operare a actelor de executare silita.
Poprirea electronica promite debirocratizarea sistemului
Astfel, prin poprirea electronica ANAF isi doreste debirocratizarea sistemului si vine in sprijinul cetatenilor care nu vor mai trebui sa se plimbe de la un ghiseu la altul pentru a prezenta sau a strange diverse documente intr-un dosar fizic.