Planul de imprumuturi pentru luna august al Ministerului Finantelor Publice este de aproape 4 miliarde de lei
imprumuturi mfpimprumuturi finantelicitatii finantedatorie romaniadeficit bugetar
Ministerul Finantelor Publice a planificat, pentru luna in curs, imprumuturi de pe piata bancara interna de 3,995 miliarde de lei. Banii vor fi destinati refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
Din total, 200 milioane de lei ar trebui sa fie atrasi printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si 3,3 miliarde de lei, prin noi emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 495 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Conform prospectelor de emisiune, pe 8 august 2019, Ministerul Finantelor are programata o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discont, in valoare de 200 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile.
Data scadentei este 10 august 2020. Valoarea nominala individuala a unui certificat de trezorerie cu discont este de 5.000 de lei.
Vor mai exista sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 3,3 miliarde de lei, care vor fi urmate, a doua zi, de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (495 milioane de lei in total).
Pe 16 iulie 2019, Ministerul Finantelor Publice a incasat fondurile aferente celei de a doua emisiuni de euroobligatiuni din anul 2019 in valoare de doua miliarde de euro.
Emisiunea a fost intermediata de catre BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, ING Bank NV si UniCredit AG.
Emisiunea a fost realizata in doua transe, din care 1,4 miliarde de euro cu maturitatea de 12 ani, cu o dobanda de 2,124%, si 600 de milioane de euro prin redeschiderea maturitatii de 30 ani, cu o dobanda de 3,400%.
Cei 360 de investitori au suprasubscris de circa 2,6 ori valoarea emisiunii.
Prin aceasta tranzactie, Ministerul Finantelor a finalizat planul de finantare externa pentru acest an, consolidand rezerva in valuta a Trezoreriei Statului si asigurand pentru prima data pre-finantarea partiala a nevoilor de finantare estimate pentru anul 2020.