Pierderi grele pentru bancile romanesti
banci romanestipierderinicolae cintezatesteaqr
Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), anticipeaza ca, anul acesta, sistemul bancar din Romania va inregistra o pierdere de peste doua miliarde de lei.
Potrivit lui Cinteza, dupa noua luni din acest an, bancile au acumulat pierderi de 1,6 miliarde de lei.
"Pe fondul provizioanelor mari inregistrate, si mai urmeaza multe, la 30 septembrie 2014, sistemul are o pierdere de 1,6 miliarde de lei. Era normal!
Provizioanele masive inregistrate in trimestrul trei au dus la aceasta pierdere. Atunci cand s-a vehiculat cifra de doua miliarde de lei, nu aveam cifrele auditate. Cred ca pierderea va depasi lejer doua miliarde de lei pe tot anul", a explicat Cinteza, citat de Agerpres.
Oficialul a mai spus ca nivelul creditelor a scazut, din aprilie pana in septembrie 2014, de la 22,3%, la 15,33%, iar gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este de 66,22%.
In ceea ce priveste testele de stres, Cinteza a precizat ca bancile romanesti vor fi supuse, cel mai probabil in octombrie 2015, unui exercitiu de evaluare cuprinzatoare (AQR), inaintea intrarii in mecanismul de cooperare cu Banca Centrala Europeana.
"Personal, as vrea ca AQR sa se faca la tot sistemul. Din punctul meu de vedere vor fi probleme la AQR, de aceea am pus saua pe banci sa provizioneze asa cum trebuie.
S-ar putea ca, dupa octombrie, sa se deruleze testul si referinta va fi 31 decembrie 2014. Acesta este motivul pentru care insistam ca activele sa fie reflectate in bilant la o valoare cat mai aproape de valoarea de piata, fiindca experienta pe care au avut-o cele opt subsidiare care au facut obiectul AQR precedent ne-au aratat ca lucrurile nu sunt chiar asa de joaca", a explicat Cinteza.
AQR trebuie derulat in cel mult cinci luni de la exprimarea oficiala a intentiei de asociere din partea unei tari, iar BCE are termen tot cinci luni sa se pronunte.
Desi niciun stat nu a depus inca vreo cerere, Romania este una dintre primele tari care si-a exprimat intentia de a intra in stransa cooperare cu BCE.