Pierderi financiare pentru una dintre cele mai mari BANCI din Romania: de vina ar fi costurile cu riscul
banciotp bank
Provocarile financiare din ultima perioada par sa inceapa sa-si puna amprenta si asupra sectorului bancar din tara noastra. Unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata de profil, OTP Bank, incheie primul trimestru al anului cu pierderi destul de insemnate.
Primul trimestru al anului curent a adus bancii o pierdere de 24 de milioane de lei, cauza acestor pierderi fiind reprezentata, in mare parte, de costurile de risc. Conform institutiei, referitor la prima parte a anului curent, costul total al riscului a fost de 58 milioane.
Banca mai raporteaza, de asemenea, un profit operational evaluat la 35 milioane de lei. Aceasta din urma valoare este cu 4% mai mica decat ultimul trimestru din 2021, dar, totusi, de cateva ori mai mare decat cifrele inregistrate in perioada similara a anului trecut. Acest rezultat e pus pe seama cresterii costurilor administrative, crestere impactata in principal de plata anuala a contributiilor la fondul de garantare a depozitelor si la fondul de rezolutie, inregistrate integral in primul trimestru.
"Intram acum in al patrulea an de implementare al strategiei noastre de dezvoltare locala, iar rezultatele trimestriale descriu cu adevarat calatoria pe care o parcurgem prin planurile noastre de investitii si programele de transformare. Transformarea si cresterea operationala, in timp ce am trecut la noul model de lucru, Agile, ne-au apropiat de clientii nostri si au contribuit la cresterea interactiunilor si operatiunilor. Prin urmare, in primele trei luni am inregistrat o crestere constanta a portofoliilor de credite si depozite, precum si a veniturilor din dobanzi. Acest rezultat nu ar fi putut fi atins fara cheltuieli considerabile, care deocamdata au un impact direct asupra profitabilitatii trimestriale, si fara a ne mari echipele si a atrage tot mai multe talente locale”, a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank Romania.
Alte cifre extrase din raportul financiar:
-
Veniturile nete din dobanzi au crescut cu 31%, ajungand la un total de 147 milioane de lei.
-
Volumul creditelor performante a crescut cu 22% in primul trimestru din 2022. Aceasta tendinta a fost sustinuta in special de creditele corporate. In acelasi timp, creditele ipotecare si de nevoi personale au crescut cu + 6%, respectiv cu +12%.
-
Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 8% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.
-
Activele bancii au atins nivelul de 18,5 miliarde RON, in crestere cu 18% fata de nivelul consemnat in luna martie 2021.
-
Rata de adecvare a capitalului bancii a atins nivelul de 20,54% (-2,14 pp de la an la an), pe fondul cresterii activelor.
-
Per ansamblu, primul trimestru al anului curent a adus OTP Group un profit consolidat ajustat de 88,6 miliarde HUF (1,203 milioane de lei) in timp de pierderea contabila a fost de -33,4 miliarde HUF (-454 milioane de lei).
Amintim ca, in luna martie, banca a majorat rata dobanzilor la depozitele la termen in lei pe 1, 3, 6 si 12 luni, cu virament de dobanda la scadenta si virament lunar de dobanda.
La acel moment, institutia anunta ca, prin aceasta masura, banca "stimuleaza economisirea si crearea unui plan financiar echilibrat din partea clientilor".
"Noile majorari sunt valabile pentru toti clientii retail, fiind accesibile atat pentru reinnoirea depozitelor existente, cat si pentru deschiderea unor depozite noi.
Nivelul majorarilor este de 0,50 puncte procentuale pentru depozitele la termen in lei pe 1, 3 si 6 luni si de 0,55 puncte procentuale pentru depozitele la termen in lei pe 12 luni", a mai transmis banca.
Foto: pexels.com