Pierderi de miliarde de euro si investitii zero pentru Romania
pierderilipsa investitiibnrpierdere finantarebani pierduti
Romania a pierdut miliarde de euro din imprumuturile bancilor straine prezente in tara noastra, in conditiile in care niciun Guvern care s-a succedat la administratie in ultimii sase ani, nu a reusit sa prezinte proiecte de investitii bazate pe dobanzi mici.
In anul 2018, cand dobanzile la imprumuturile interbancare au crescut semnificativ, Guvernul Dancila anunta trei investitii majore prin
Parteneriatul Public-Privat (PPP) , mai exact doua spitale regionale cu peste 1000 de paturi si autostrazile Bucuresti - Alexandria - Lugoj, Targu Neamt - Iasi - Ungheni si Ploiesti - Brasov – Rasnov, dintre care ultima a fost amanata de catre Ministrul Transporturilor pe motiv ca “daca se fac autostrazi, cresc salariile si pleaca firmele”.
Proiectele PPP apar, de obicei, atunci cand guvernele sunt incapabile de a face investitii fie din lipsa banilor, a unei administratii incompetente sau dorinta de coruptie.
Conform ZF, pentru ca pe piata nu au existat din 2012 proiecte publice de investitii majore, Romania a pierdut 14 miliarde de euro finantare externa a grupurilor bancare cu filiale in Romania.
Citeste si:
Comisia Europeana declanseaza procedura de infringement asupra Romaniei pe probleme de securitate cibernetica
La inceputul crizei economice, in anul 2009, finantarea acordata de la Londra, Paris, Amsterdam (...) bancilor din Romania ajunsese pe undeva pe la 20,5 miliarde de euro, care asigurau aproape jumatate din creditarea locala.
Ultimul raport al Bancii Nationale Romane
din primul trimestru al anului 2018 arata ca finantarea respectiva a scazut pana pe la 5,85 miliarde de euro, bani de care Romania se putea folosi.
Pentru ca cei 14 miliarde de euro stateau nefolositi in conturile din Romania, majoritatea bancilor au decis sa ii retraga, iar un alt motiv decisiv a fost
expirarea acordului de la Viena pe care Mugur Isarescu a refuzat sa-l prelungeasca.
Cu atatia bani pierduti, un Guvern competent ar fi putut face cel putin doua autostrazi, poduri, ar fi putut reabilita toate scolile fara aviz ISU din Dolj, Gorj, Teleorman, Dambovita, Prahova, Ilfov, Vaslui, Botosani si Galati si tot ar fi ramas bani pentru ridicarea unora noi diguri, sau maca pentru consolidarea digurilor din judetele cele mai afectate de inundatii.
Citeste si:
Tichete de cresa 2019: Cine va beneficia de tichete de cresa si cat vor valora acestea
PPP-urile care se vor face (daca se vor face), vor avea finantari scumpe platite din banii contribuabililor, care nu se stie cat vor/daca vor fi capabili (cei din mediul privat) sa mai suporte atat de multe pensii speciale, salariile bugetarilor neperformanti din administratiile locale si cine stie ce alte masuri fiscale pe care le-ar putea lua Guvernul PSD-ALDE.