Piata bancara romaneasca s-a copt pentru Legea insolventei personale
legea insolventei personalefinantebanci
Cu prilejul colocviului cu tema "Reglementarea procedurii insolventei persoanei fizice in Romania. Modele si solutii legislative', viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, a aratat ca necesitatea unei legi a insolventei persoanelor fizice a devenit evidenta in Romania.
Numai ca o lege de aceste fel trebuie sa ofere mai multe beneficii decat pierderi si sa se axeze pe negocierea dintre debitor si creditor in afara instantelor de judecata.
"Piata ne arata ca s-a copt in Romania vremea implementarii unui cadru legislativ si institutional pentru insolventa persoanei fizice.
S-a copt in vremuri complicate, in vremuri in care iesim dintr-o criza economica, in vremuri in care pare ca ne aflam pe un trend de crestere economica si speram ca acesta sa se consolideze si sa se confirme, in care traim experienta implementarii legislatiei persoanelor juridice, asupra careia parerile sunt impartite in ce priveste textul si mai asteptam judecarea istoriei in ce priveste implementarea", a declarat Olteanu, citat de Agerpres.
El a adaugat ca trebuie explicate foarte clar implicatiile unei astfel de legi, pentru ca nu se potriveste in toate cazurile, mai ales celor care au credite imobiliare pe terme lung.
"Pentru cei care au luat credite pe termen lung, o legislatie a insolventei nu este solutia. Acolo trebuie sa existe alte solutii, pentru ca insolventa aduce toate datoriile la scadenta, determina executarea unei parti din datorie de indata.
Cand ai un credit pe termen lung, care de obicei este luat pentru achizitionarea unei locuinte, nu este cea mai confortabila solutie", a explicat viceguvernatorul.
El a mai spus ca "instantele de judecata au doua dificultati pentru creditori si debitori: sunt lente si costisitoare, iar ambele sunt handicapuri in procesul de insolventa; am primit un punct de vedere din partea CSM la dezbaterile ce s-au purtat la Parlament, care este de domeniul bunului simt: nu ne trimiteti un milion de dosare in instante ca nu are cine le judeca!"
Oficialul a precizat ca, pentru ca Legea insolventei personale sa fie considerata buna, trebuie respectat principiul de nu cheltui mai mult decat castigam.