Peste 10.000 de elevi au participat la activitatile organizate de BNR in saptamana Scoala altfel
educatie financiarscoala altfelbnr
Elevi din peste 180 de scoli au participat la activitatile educationale organizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in cadrul programului Ministerului Educatiei Nationale (MEN) "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!" din 18 - 22 aprilie 2016.
Cei peste 10.000 de participanti au vizitat sediul central, sucursalele si agentiile teritoriale ale BNR, inclusiv centrele de procesare a banilor, avand, totodata, acces la colectiile permanente ale Muzeului BNR.
BNR remarca o crestere semnificativa a interesului elevilor si cadrelor didactice pentru sesiunile interactive sustinute de reprezentanti ai BNR pe teme legate de istoria banilor si moneda nationala, economisire, creditare, inflatie.
Potrivit BNR, rezultatele programului "Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun!" reflecta un interes sporit al elevilor si cadrelor didactice pentru educatia financiara.
Numarul de participanti, dublu fata de anul anterior, se situeaza la un nivel similar cu cel inregistrat in programul Global Money Week din martie 2016.
Astfel, cele doua saptamani dedicate educatiei financiare de catre BNR au atras peste 20.000 de elevi si cadre didactice din invatamantul preuniversitar.
Activitatile vor continua pe tot parcursul anului 2016, fiind desfasurate cu preponderenta de catre unitatile teritoriale ale BNR, in colaborare cu MEN si universitatile partenere.
In saptamana "Scoala altfel", sediile sucursalelor si agentiilor teritoriale ale BNR, inclusiv centrele teritoriale de procesare a banilor, au fost deschise grupurilor de elevi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.
Reprezentanti ai BNR au organizat intalniri si sesiuni interactive, sustinute inclusiv prin mijloace educationale moderne, cu subiecte referitoare la notiuni de baza privind economisirea, creditarea, inflatia, elemente despre istoria banilor si a monedei nationale, prezentarea elementelor de siguranta ale insemnelor monetare, dar si la rolul bancii centrale si al bancilor comerciale in economie.
Evenimentele au avut loc in toate cele 20 de sucursale si agentii teritoriale (Cluj, Iasi, Timis, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Brasov, Braila, Buzau, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Maramures, Mures, Prahova, Sibiu, Suceava si Bucuresti).
Toti elevii au primit materiale didactice (flyere, pliante, brosuri) de prezentare a principalelor notiuni si informatii.
Totodata, elevii au vizitat sediul central al BNR unde au primit informatii despre spatiile arhitectonice de patrimoniu si monumentalistica din Palatul Vechi - Galeria guvernatorilor, Sala de Consiliu, Scara de onoare -, precum si despre operele de arta expuse.
Peste 1.400 de copii au vizitat expozitia permanenta amenajata in Palatul Vechi al BNR si au participat la reconstituirea celor peste 13 decenii ale BNR, dar si la prezentarea unor file importante din istoria banilor pe teritoriul actual al Romaniei, de la insemnele premonetare, pana la infiintarea sistemului monetar autohton si, apoi, la istoria moderna a leului.
Proiectele educationale initiate si dezvoltate de BNR incepand cu anul 2008, ca parte integranta a activitatilor de comunicare cu publicul larg, vizeaza cresterea nivelului de educatie financiara pentru o mai buna intelegere si evaluare corecta a aspectelor economice si financiare.
Pana in prezent, peste 100.000 de elevi si cadre didactice au participat direct la sesiunile si activitatile educationale ale BNR in cadrul proiectelor "Sa vorbim despre bani si banci" si "Zilele portilor deschise pentru studentii economisti".